Над 800 ученици ще участват в състезание по дебати и на предварителна матура за прием в УНСС

  • 22 април 2023 06:44

  • 317
  • 0
Над 800 ученици ще участват в състезание по дебати и на предварителна матура за прием в УНСС
©

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще бъде домакин и партньор на най-мащабните български турнири по английска реч и дебати за средношколци, организирани от фондацията "BEST".

Те ще се състоят днес и утре. Интересът към турнирите е голям, като за участие в тях са се записали 450 ученици, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Състезанията предлагат възможности на гимназистите да бъдат лидери, подпомагат развитието на критичното мислене и свободната реч на английски език.

Фондацията подпомага младежи от 8-12-и клас с възможности за лидерство, практикуване на английски език, изграждане на взаимоотношения и умения за публично говорене чрез състезателни, забавни речи и дебатни изпълнения. Шест пъти през годината учениците пътуват из България с най-добрия отбор на своето училище за състезание.

Паралелно с турнирите на 23 април ще се състои и предварителен изпит във формата на държавния зрелостен изпит (матура) по български език и литература, като резултатите ще се зачитат за кандидатстване в УНСС. Организирането и осъществяването на този кандидатстудентски изпит е в резултат на подписано споразумение между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Галина Ушатова, ръководител на учебен център "Регалия скул" за подготовка на кандидат-студенти.

Интересът към изпита също е много голям, желание да участват в него са заявили 400 гимназисти - от учебен център "Регалия скул", но и записали се през страницата на университета. На тази предварителна матура в УНСС могат да се явяват и зрелостници от цялата страна, които не са посещавали курсовете на учебния център.

Тази нова форма на кандидатстудентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне ориентирането на учениците, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.

По време на предварителния изпит бъдещите кандидат-студенти ще имат възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, които са организирани в три модула. В тях са включени задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст.

Първата матура в такъв формат УНСС организира на 8 април, съвместно с школата "Маре" и на нея се явиха общо 144 ученици.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини