Експерт: Не е работа на учителите да търсят бомби по коридорите

  • 07 април 2023 21:45

  • 469
  • 1
Експерт: Не е работа на учителите да търсят бомби по коридорите
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Трудно бих могъл да кажа. Това е свързано с новия протокол, според който директорите на учебните институции трябва да отговарят при евентуална заплаха, този въпрос не се прие еднозначно в учителската гилдия. Учителите какво ли не ги задължаваха. Не виждам как може да стане това нещо.  Необмислено е от страна на МВР такова задължение да се вменява на учителите и на останалия персонал в училище" каза главният експерт в Синдиката на българските учители Иван Кънчев в "Денят ON AIR".

"Учителят или служителят би могъл, ако забележи нещо съмнително, да даде информация за това, но не и да тръгне по коридорите и да търси бомби, това е работа на компетентните органи", категоричен е той.

По думите му в протокола на МВР има и нещо положително - директорите няма да отговарят за решение дали едно училище да бъде затворено, а съответните органи.

Санкционираха директор на училище, че евакуирал децата заради сигнал за бомба

"Трябваше да бъде това нещо по-добре разработено. Темата е много ангажираща, имайки предвид всичко, което става около нас, включително и войната. Синдикатът на българските учители направи едно проучване и се оказа, че в София има две-три скривалища, които биха могли някак си да се ползват. Аварийните изходи във всяко едно учебно заведение в повечето случаи са заключени и затрупани с неща. Много малко са аварийните изходи, които се действат като такива. Тук роля играе пожарната безопасност, свързано с пожарите, също изискват спазването на тези аварийни изходи да съществуват", коментира Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Учителите и директорите трябва да са запознати какво се случва при такава ситуация, провеждат се курсове за кибератаки, но за подобни ситуации трябва да бъдат подготвени директори и учители. Те трябва да имат компетентност да реагират. Ние призоваваме Министерството да вземе съответните решения, да се подготвят съответни програми за обучение на учители и директори, за осигуряване на безопасността на учениците", каза още експертът.

"Редовната власт ни е необходима във всички аспекти, дано имаме правителство", подчерта Кънчев.

Мая Йорданова
469 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.07 | 23:43

1
Училищата са под охрана на общинските охранителни фирми.

Добави коментар

Водещи новини