Завърши строителството на ново крило към учебната сграда на Езиковата гимназия в Ловеч

  • 04 април 2023 18:48

  • 3171
  • 0
Завърши строителството на ново крило към учебната сграда на Езиковата гимназия в Ловеч
© Община Ловеч
Слушай новината Слушай новината

Завърши строителството по реконструкция и пристрояване на ново крило към учебната сграда на Езиковата гимназия в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на общината.

Дейностите са по проект „Частично преустройство и пристрояване на съществуващата училищна сграда - ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ г. Ловеч“- Модул 2- Дейност II, с бенефициент – Община Ловеч. За подобряване на инфраструктурата около сградата и изграждане на нов портал на училището са необходими допълнително средства, тъй като това не е включено в проекта. Това става ясно от писмо на директора Радослав Хитов до кмета на Община Ловеч. Кметът Корнелия Маринова съобщи, че безлихвен заем от 60 000 лева ще бъде предоставен, тъй като благоустрояването на прилежащия към сградата терен е важно за безопасността, естетиката и функционалността на училищната среда. 

Направиха първа копка за частично преустройство и пристрояване на езиковата гимназия в Ловеч

До момента са направени разходи и от бюджета на гимназията на обща стойност 60 138 лв. с ДДС, в това число са разходите за проектиране и са изпълнени дейности, непредвидени в проектната документация. Строителните работи приключиха на 17.03.2023 г. с подписване на Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа. Проектът е по Програма на МОН „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ 2020-2022 г.” - Модул 2. Строежът е трета категория и се очаква в средата на май 2023 г. да бъде въведен в експлоатация. 

Първата копка беше направена на 08.12.2021 г. За изпълнение на всички предвидени проектни дейности бяха сключени договори с „Ванков-Дунев“ ООД, гр. Плевен - за извършване на строително-монтажните работи (СМР); с „Термоконтрол Сървиз“ ЕООД, гр. Плевен - за извършване на строителен надзор; с „Архитект Емилия Христова“ ЕООД, гр. Ловеч - за извършване на авторски надзор; със „Сталид“ ЕООД, гр. Ловеч - за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане.

Извършено е частично преустройство на стария физкултурен салон и с коридор от стария учебен корпус е пристроена новата учебна сграда, която е на три нива, изградена от монолитна стоманобетонна конструкция, тухлени ограждащи стени и покрив с дървена конструкция с покритие от керемиди. Обособени по проекта са общо 9 учебни зали и 1 кабинет по рисуване. По идея на директора на училището в подпокривното пространство на триетажната част, ще бъде обособен и кабинет по музика, а не както предвиденото в първоначалния проект празно пространство. Изпълнени са стълби, коридори и асансьор за осигуряване на достъпна архитектурна среда на всички нива. Деветте класни стаи и кабинетът по рисуване са обзаведени с 260 стола, 250 едноместни маси, 10 бюра за учителите и 10 бели дъски. 

Стойността за осъществяването на всички дейности от проекта, одобрен от МОН, е в размер на 1 432 200 лв. Класните стаи в новия учебен корпус ще са достатъчни за преминаване на едносменен режим на обучение. Ще се създаде възможност за преместване на 6 кабинета и библиотеката от общежитията в новата сграда и ще се увеличи капацитетът на общежитията. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини