Варненски ученици търсят елементарни частици и тъмна материя в майсторски клас на ЦЕРН

  • 22 март 2023 15:16

  • 329
  • 0
Варненски ученици търсят елементарни частици и тъмна материя в майсторски клас на ЦЕРН
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Варненски ученици участват в майсторски клас на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, като през целия ден анализират данни, търсят нови или вече наблюдавани елементарни частици, както и евентуално наличие на тъмна материя. Това разказа директорът на Народната астрономическа обсерватория с планетариум в града Свежина Димитрова, която е домакин на своеобразното обучение, съобщава БТА.

В майсторския клас на ЦЕРН са поканени младежи между 14 и 19 години. Димитрова уточни, че първоначално е трябвало да бъдат 30, но заради големия интерес са включени 42-а.

Младежите трябва сами да направят оценка на данните от експериментите на големия адронен ускорител на частици в ЦЕРН, допълни главен асистент Румяна Хаджийска от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, която работи с майсторския клас. По думите ѝ те ще имат шанса да наблюдават Х-бозона или Божията частица, освен това биха могли да се докоснат и до феномена тъмна материя. В края на деня младежите ще защитят резултатите от научната си работа в дискусия с учени от ЦЕРН, както и с техни връстници, включени в майсторски класове в Италия, Израел, Кипър и Хърватия.

В ЦЕРН отбелязват 40-ата годишнина на W бозона

С подобни инициативи се засилва интересът на учениците към природните науки, допълни Хаджийска. Според нея това е шансът младежите да разберат, че науката не е страшна, а е възможност те да се развиват и да открият много тайни на вселената. Хаджийска допълни, че има възможност физиката да се обяснява на достъпно ниво и да е забавна и интересна за учениците, като им се дава усещането, че са се справили сами с някакъв сложен проблем. Не е лесно да си учител, но личните ми впечатления са, че голяма част от преподавателите по физика у нас вече работят модерно, използват иновативни методи и успяват да привлекат децата, допълни още ученият.

Варна е домакин на майсторски клас на ЦЕРН за четвърта поредна година. Такъв предстои да се проведе и в края на март, като негов домакин ще бъде София. 

Мая Йорданова
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини