Завърна се последната група участници в 31-ата национална антарктическа експедиция

  • 19 март 2023 13:39

  • 523
  • 0
Завърна се последната група участници в 31-ата национална антарктическа експедиция
© Булфото

Последната група участници в 31-ата национална антарктическа експедиция се завърна днес по обед. На Летище София ги посрещна ръководителят на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев, който каза, че тази експедиция ще остане в историята и подчерта, че научната програма е изпълнена успешно, предава БНР.

"Работеше се по 7 научни проекта по глобални проблеми като замърсяването на Южния океан с микропластмаси, което е проблем за цялото човечество, като глобалното затопляне на климата, всички виждаме и усещаме това. Важното тука, което отличава от останалите експедиции, е това, че за пръв път в морската история на България български военен научноизследователски кораб стигна до Ледения континент. Досега близо 30 г. в Световния океан няма кораб с български флаг".

Ето какво заяви при завръщането си на българска земя един от участниците в антарктическата експедиция Йордан Тодоров.

"Последният един месец е доста вълнуващ за нас, тъй като приключи една особено специална експедиция за нас, тъй като вече сме на едно ново ниво и имаме начало на един нов проект. Същевременно пътуването, което е доста дълго от Антарктика дотук – 15 дни, и това ние обтегнало до последен предел". 

Весела Найденова
523 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини