151 млн. лв. за ремонт на ученически общежития са предвидени по НПВУ

  • 17 март 2023 15:47

  • 260
  • 1
151 млн. лв. за ремонт на ученически общежития са предвидени по НПВУ
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Процедурата за подбор на предложения за ремонт на ученически общежития по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) вече е открита, като крайният срок за кандидатстване е 16 юни 2023 г. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

За ремонтиране на ученически общежития в цялата страна са предвидени 150 995 000 лева по НПВУ. Средствата са предназначени за общински и държавни училища, за центрове за специална образователна подкрепа и за ученически общежития, чиято дейност не се организира от училища.

Те са разпределени по равно между шестте района за планиране в страната - по 25 165 833,34 лв. Максималният размер на един проект е 6 млн. лева. Минимален размер няма.

Целта е съществуващите общежития в системата на училищното образование да бъдат обновени и модерно обзаведени и оборудвани. По този начин ще се осигурят качествени условия за живот, самоподготовка и отдих в тях.

Скок в наемите за общежития на СУ „Св. Климент Охридски“

През последните десет години изцяло завършени външни ремонти са направени в едва 4,8 процента от ученическите общежития - показва анализ на Министерството на образованието и науката. Аналогично цялостни вътрешни ремонти са направени в едва 7,2 на сто от общежитията. Подобряването на условията в тях е предпоставка за повишаване на приема в образователните институции и на мотивацията за учене, отбелязват от МОН.

Повече информация за процедурата може да намерите тук.

На 15 ноември 2022 г. от МОН съобщиха, че с близо 151 милиона лева ще бъдат ремонтирани минимум 25 училищни общежития. Това е предвидено в публикувания за обществено обсъждане проект за Насоки за кандидатстване за средства от Механизма за възстановяване и устойчивост по процедурата "Ремонт и рехабилитация на общежития в системата на училищното образование".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
260 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.17 | 20:03

1
Как ги сметнахте че толкова трябват ,или си карате по старому

Добави коментар

Водещи новини