Медицинският университет в София празнува 105-та годишнина

  • 30 ноември 2022 13:50

  • 1141
  • 2
Медицинският университет в София празнува 105-та годишнина
© МУ-София
Слушай новината Слушай новината

Тържествено бе отбелязан празникът на Медицински университет – София и 105-тата годишнина от създаването на Медицински факултет. Церемонията се проведе в аулата на СБАЛАГ „Майчин дом”, в присъствието на цялото ръководство на университета, декани, зам.-декани, преподаватели и много гости, съобщават от университета.

Преди повече от век медицинската наука в страната ни намери сигурен пристан, благодарение на цялата българска медицинска и културна общественост в онези години, след многогодишни дебати и не малко усилия, каза ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков в приветствието си към присъстващите.

„Медицинският университет се създава след повече от 30 години след Медицинския факултет, припомни той. Десетилетия наред продължаваме да сбъдваме мечтите и стремежите на хилядите преди нас – достойно да спазваме традициите, да градим една общност на споделени ценности и да допринасяме за развитието на българската медицина. С гордост от постигнатото и с нестихващ устрем за нови постижения в науката и практиката“, допълни акад. Трайков.

Според правилника на МУ-София, ректорът връчи дипломите на заелите академични длъжности „професор“ и „доцент“ за изминалата 2021-та година, а в словото си спомена и броя на новите доктори, доктори на науките и асистенти по факултети, спечелили конкурс или назначени през 2021 г.

Повече студенти ще се обучават за медицински сестри и за лекарски асистенти в Медицинския университет в София

Поздравление към колегите отправи и деканът на Медицинския факултет проф. д-р Димитър Буланов Той спомена с почит основателите и първите професори на Медицински факултет, които „положиха основите на българската медицинска наука и образование у нас, така че да ни направят видими и част от медицинската общност в Европа и света“.  Своите поздравления поднесоха и председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и изпълнителният директор на Александровска болница проф. Йонков.

На церемонията бяха връчени традиционните награди на Медицинския факултет за научна дейност. За носител на наградата за високи постижения в медицинската наука и преподаване в областта на фундаменталните науки на името на АКАД. ДИМИТЪР ОРАХОВАЦ бе определена доц. Д-р Жоржета Бочева – Катедра по фармакология и токсикология. Наградата бе връчена от проф. Валентина Петкова – зам. – ректор на МУ-София. 

С наградата за високи постижения в научноизследователската и преподавателска дейност в областта на терапевтичните науки на името на ПРОФ. КОНСТАНТИН ЧИЛОВ бяха удостоени двама преподаватели: доц. д-р Ралица Робева дм – Катедра по ендокринология и доц. д-р Гергана Петрова Стоянова, дм – Катедра по педиатрия. С наградата за високи постижения в медицинската наука и преподаване в областта на хирургичните науки на името на ПРОФ. ПАРАШКЕВ СТОЯНОВ също бяха удостоени двама преподаватели: доц. д-р Теофил Седлоев, дм – Клиника по хирургия, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ и доц. д-р Манол Соколов, дм – Катедра по хирургия УМБАЛ „Александровска“.

Носител на наградата за млад учен на името на АКАД. АСЕН ХАДЖИОЛОВ, за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване в областта на фундаменталните науки стана гл. ас. д-р Димитър Васков Бакалов, дм – Катедра по физиология и патофизиология.Наградата бе връчена от проф. д-р Лазар Желев – зам. -декан на МФ.

За носител на наградата за млад учен, за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване в областта на клиничните науки на името на АКАД. АСЕН ХАДЖИОЛОВ бе удостоена ас. д-р Славяна Ушева, дм – Клиника по хирургия, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Носител на Студентска награда за високи постижения в овладяването на медицинската наука и активно участие в научната и изследователската дейност на името на ПРОФ. АСЕН ЗЛАТАРОВ стана Людмила Борисова. наградата й бе връчена лично от проф. Буланов.

С наградата за изключителни постижения и цялостен принос в областта на медицинската наука и практика на името на ПРОФ. СТОЯН КИРКОВ бе удостоен проф. д-р Димитър Костадинов, дм – Катедра по белодробни болести. Наградата наградата бе връчена лично от ректора на университета акад. Лъчезар Трайков, дмн.

В чест на празника на университета и на Медицински факултет бяха засадени дръвчета в Докторската градина в центъра на София. 

„Тази година решихме да отбележим празника по различен начин – да допринесем за един по-красив и чист свят – с грижа за по-доброто ни бъдеще. На тази значима дата ще засадим дръвчета на емблематично място – в Докторската градина – в чест на тези преди нас и за благото на всички след нас. Защото освен за високия си дух и постиженията в науката е важно да се грижим и за средата около нас. Защото да има приемственост, уважение и признание на усилията на предците ни, е важна част от това, което ни прави достойни човеци и граждани на едно развито общество“, сподели ректора на университета акад. Лъчезар Трайков.

В района около Докторски паметник, студентите и представители на ръководството на университета и на Медицински факултет засадиха девет дръвчета – дъб, бор, смърч и кипарис. Това е една от многото инициативи, които се предвиждат в чест на отбелязването на годишнината. Зелената инициатива е под надслов „За един по-красив свят“ и се осъществява със съдействието на Столична община.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1141 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Простотия

2022.11.30 | 23:20

2
Нали сте на 105 годинпи. И как ги изчислихте като сте рожбс на соца.

2022.11.30 | 20:58

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини