След пандемията: Българските зрелостници отново поеха на Запад за по-добро образование

  • 22 ноември 2022 15:50

  • 807
  • 1
След пандемията: Българските зрелостници отново поеха на Запад за по-добро образование
© Getty Images (архив)

С 13% повече спрямо миналата година са българските зрелостници, които следват зад граница от тази есен. Най-предпочитаната от тях дестинация остава Нидерландия, където обаче има недостиг на места за настаняване. Интересът към Великобритания след Брекзит е намалял с над 40%.

,,Между 8 и 10% от завършващите 12 клас у нас всяка година се ориентират към следване зад граница. Най-голям е интересът към Нидерландия, която се установява трайно на първо място след излизането на Великобритания от Европейския съюз'', обясни за БНР Николай Христанов, мениджър "Висше образование" в агенция за образование в чужбина: 

Германия и Австрия привличат също кандидати. Има интерес към Белгия и Италия. Забелязваме кандидати, които се ориентират поне към две дестинации. Настаняването във Великобритания е между 400 и 800 паунда на месец, Германия и скандинавските държави - между 800 и 1200 евро е месечната сума за издръжка. Сред най-желаните специалности са бизнес, компютри, психология, инженерни специалности, дизайн, допълни Христанов.

С над 20 на сто нараства броят на кандидатите за следване в чужбина през 2022 г.

Денислава Шишкова е студент четвърта година в Нидерландия - Международен бизнес и администрация и втора специализация - Мюзик маркетинг и ивент мениджмънт.

Избрах да уча в Нидерландия, за да изляза от зоната си на комфорт, да разширя мирогледа си, да се реализирам в професионален и в личен план. В Нидерландия имам много възможности за развитие, създаване на връзки. Това е подходящо място за живеене на един млад човек. Първоначално исках да уча в България, след това исках Англия, накрая стигнах до Нидерландия. Обучението в Нидерландия е приложно, фокусът е върху натрупване на опит, интензивно и ефективно. Заобиколена съм от мотивирани, креативни, вдъхновяващи хора, които изкарват най-доброто от мен, споделя тя.

Владимир Василев
807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.22 | 16:27

1
Кол центровете в София ги очакват

Добави коментар

Водещи новини