Изграждат 2243 STEM центъра в училищата у нас

  • 11 ноември 2022 21:26

  • 1324
  • 1
Изграждат 2243 STEM центъра в училищата у нас
© Pixabay

2243 STEM центъра ще бъдат изградени в държавните и частните училища в България до 2026 г. За целта са отпуснати над 500 млн. лева от плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви  вчера в Пловдив директорът на Националния SТЕМ център проф. Найден Шиваров на форум за бъдещето на този вид иновативно образование,  организиран от издателство “Клет България” със сътрудничеството на в. “24 часа”.

В проявата се включиха още еврокомисарят Мария Габриел, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, повече от 100 директори на училища, учители, експерти от страната и чужбина. 

Проф. Шиваров поясни, че проектите ще се подават от началото на следващата година от учебните заведения. За оборудване и апаратура за училища с до 50 ученици се отпускат 50 000 лева, за училище с над 1000 ученици сумата вече е 600 000 лева. Създадените до този момент 300 центъра също могат да кандидатстват за нова техника.

Целта на тези центрове ще е модернизиране на образователната среда, повишаване на квалификацията на педагогическите кадри да преподават по модерен начин, приложно и проектно базирано природни науки, математика, технологии. Това ще позволи развитието на дигиталните умения  на учениците.

В Националния STEM център се изграждат 5 национални лаборатории. Те са  в областта на зелените технологии и устойчивото развитие; 3D технологиите, киберфизичните системи и роботиката; природните науки; математиката и информатиката.

Базата ще се ползва активно и от олимпийските ни отбори по различни дисциплини. В националния център ще се изгради и зала за дигитални изкуства. 

“В Пловдив сме убедени, че използването на компютри и устройства още в основното и средното образование ще повлияе положително на кариерното развитие на децата. Затова нашите усилия са фокусирани в тази посока“, коментира Стефан Стоянов.

Вицепремиерът Пеканов: STEM центрове ще се изграждат в голям брой училища

Управителят на "Клет България" Владимир Колев приветства участниците във форума и ги увери в подкрепата на издателството. На място бяха представени и първите у нас дигитални уроци за иновативно STEM обучение за ученици от 5-и до 7-и клас, разработени от издателство “Клет България”.

Експертът в  STEM образованието Андреас Кастнер от Германия и специалистът по иновативни технологии  и роботика от Гърция Ангелина Скараки запознаха присъстващите с новаторски практики.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1324 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.11.12 | 06:35

1
Клета България, колко ще откраднат още...

Добави коментар

Водещи новини