МОН: Голямата ни цел е всяко българско дете да ходи на училище

  • 01 ноември 2022 15:25

  • 766
  • 4
МОН: Голямата ни цел е всяко българско дете да ходи на училище
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Голямата ни цел е всяко българско дете да ходи на училище и да се чувства там достатъчно добре и на мястото си. Чрез Оперативна програма „Образование“ ще включим в този процес и голяма част от родителите, особено в маргинализираните групи. Те трябва да осъзнаят, че ако децата им са образовани, ще могат да намерят своето място на пазара на труда.

Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова по време на конференцията „Постижения и перспективи“, която се организира от Изпълнителна агенция „Програма за образование“ (ИАПО), цитирана от пресцентъра на МОН.

По ОП „Образование“ се предвижда през следващия програмен период 2021-2027 г. в българското образование да влязат близо 2 млрд. лв. „Въпреки че през повечето време говорим основно за количеството средства, които сме договорили по програмите, трябва да погледнем отвъд числата. Да ги пречупим през резултатите от човешката страна и тогава наистина ще осъзнаем стойността на нашата работа“, заяви зам.-министър Младенова. Тя подчерта, че амбицията на ръководството на МОН е да използва финансирането от ЕС като средство за постигане на целта, а не самото то да е цел. 

Проф. Пенов: Основната ни цел е гарантирането на учебния процес през зимата

„Обмислихме добре критериите и процедурите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост, за да могат от тях да се възползват и най-малките училища в страната. Убедена съм, че ще положим всички усилия, за да направим по-опростени процедурите за кандидатстване и по новата оперативна програма.“ – подчерта Надя Младенова.

По думите й стриктното спазване на процедурите и регламентите не трябва да бъде за сметка на крайната цел. „Никой няма да ни каже “Браво, вие измислихте невероятни европейски процедури, спазихте стриктно линията на ЕК”, ако не изразходваме колкото се може повече средства, за да ходи всяко дете на училище“, изтъкна заместник-министърът на образованието и науката.

Филип Епитропов
766 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.01 | 19:52

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Гост

2022.11.01 | 17:47

3
Постигнахте целта си на 100%. Създадохте поколение от неграмотници, което съчетано с простотията на нацията се превръща в перфектно стадо за политиците

2022.11.01 | 15:40

1
Некадърници!!!Карате децата да събират по чувал пластмаса и ламарина защото са ви необходими за нещо не да ги научите А учителите по английски не си влизат в часовете защото са постоянно по държавите на безполезен Еразъм

2022.11.01 | 15:41

2
умишлено не съм слагал запетаи и т н че с клавиатурата ми е трудно

Добави коментар

Водещи новини