Ученици ходят километри пеша в тъмното през планина, за да хванат автобуса за училище

  • 31 октомври 2022 09:18

  • 4560
  • 2
Ученици ходят километри пеша в тъмното през планина, за да хванат автобуса за училище
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

12 деца от велинградски села всяка сутрин ходят пеша с километри през планината, за да стигнат до автобусната спирка и да отидат на училище, съобщава бТВ.

13-годишният Мехмед трябва да стане в 5:30 ч., за да тръгне на училище. 

"4 километра от тук до Абланица. 06.00 часа тръгваме оттука, минус един-два градуса е. И надолу замръзваме'', казва Мехмед Мустафа, ученик от ПГИТ ''Алеко Константинов''- Велинград. 

По тъмно, с фенерчета, децата трябва да преодолеят страха си насред планината, за да се доберат до училищния автобус в съседното село, който ще ги откара за първия час във Велинград. 

"Те трябва да ходят в тъмното и да рискуваме живота и здравето на децата, което ние не можем да допуснем", разказва Салих Трончов, общественик от с. Цветино.

Някои родители превозват децата си всеки ден с личен транспорт, но това е допълнителен разход за тях. 

Учениците учат във велинградската гимназия по икономика и туризъм. Родителите твърдят, че са записали децата си там след обещание за осигурен транспорт.

Какви ще са наказанията за агресия в училище в Пловдив?

"Обещания не бих казала, че е точната дума. Да, ние подсигуряваме транспорт на нашите ученици, пътуващи от населените места извън Велинград", казва Любка Байлова, директор на ПГИТ ''Алеко Константинов''- Велинград.  

"В разговор с директора тя каза, че е дала заявление в министерството за високопроходим  микробус. Както сами видяхте, пътят е съвсем нормален, това е чисто нов асфалтиран път'', казва Салих Трончов. 

Такова писмо в действителност има. Парите за училищен превоз са осигурени от държавата, плащането е на километър, а училището трябва да организира търг и да договори с транспортната фирма пътуването до Цветино. Процедурата трябва да се финализирана на втори ноември. 

Цветелина Кирилова
4560 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.31 | 11:54

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.31 | 09:54

1
Путин е виновен!

Добави коментар

Водещи новини