Нараства интересът към средно образование в чужбина

  • 21 октомври 2022 13:25

  • 693
  • 0
Нараства интересът към средно образование в чужбина
© pixabay, личен архив

Повишен интерес към средно образование в чужбина се наблюдава през 2022 г. в сравнение с предходната, съобщават консултантите от „Интеграл“. Заминалите в европейски пансионни училища т.г. са с 42 на сто повече спрямо 2021 г. Променят се и тенденциите при кандидатстващите. Увеличава се делът на учениците на възраст 13-14 години (50%) за сметка на 16- и 17-годишните – 40 %. Пътуващите за подготвителни програми след 8. и 9. клас са 10 на сто. Делът на учениците на възраст 11 и 12 години за тази година е 12%.

Най-предпочитани държави при избор на средно образование в чужбина са Великобритания (33 % ръст), Швейцария (200 % ръст) и Испания.

Шест пансионни училища в Европа привличат най-много български ученици, в зависимост от техните интереси и индивидуални предпочитания. Това са Bromsgrove School (UK), Abbey DLD Group (UK), College Alpin Beau Soleil SA (Швейцария), Kings Education (UK), St. Clare’s Oxford (UK) и Taunton School (UK). Първите пет от тях ще присъстват на  Специализирания ден на средното образование в чужбина, на 22 октомври 2022 г. в хотел „Интерконтинентал“, от 10.00 до 18.00 ч.

Представители на  над 30 елитни пансионни училища от 7 европейски държави (Великобритания, Швейцария, Австрия, Испания, Италия, Белгия, Португалия), ще участват в  събитието и ще проведат лични срещи със заинтересованите семейства. Шест от институциите попадат в топ 15 на света за 2022 г. според Luxe Digital. Това са St. George International School, Швейцария (#1), Collège Alpin International Beau Soleil, Швейцария (#2), Brilliantmont International School, Швейцария (#4), Leysin American School, Швейцария (#8), Cardiff Sixth Form College, Уелс (#10), Amadeus International School, Австрия (#11).

При избор на образователна система за средно образование в чужбина най-предпочитана остава британската A levels. Това е двугодишна програма след завършването на първи гимназиален етап, която служи за специализирана, задълбочена подготовка. Характерно за нея е голямото разнообразие от академични и практически профилиращи предмети; тясното профилиране в избраното направление и перфектните условия, които създава за прием в британските университети.

На не по-малък интерес се радва и програмата Международен бакалауреат (IB). При нея изборът на предмети също е голям, без това да ограничава бъдещите възможности за избор на университетска специалност. Тази програма се предлага и в България, но предпочитанията към чужбина са свързани с по-големия брой предмети, които се предлагат в отделни групи; възможността да се научи перфектно втори чужд език; разнообразните извънкласни занимания; специализираната подготовка за прием в университет.

По данни на консултантите от „Интеграл“ над 90% от децата, приети в западни колежи и университети задължително са пътували на езиков курс или езикова ваканция в чужбина. За сезон 2022 Великобритания отново се завърна на челната позиция като държава с най-голям интерес за езикови ваканции. Тя е следвана от  Швейцария, която последните две години бележи сериозен ръст. Там курсистите имат възможност за изучаване на английски, френски, немски или испански, като обучението обикновено се комбинира с разнообразни странични дейности. Интерес през изминалото лято е имало и към дестинациите Франция, Испания, Германия.  Все по-често учениците избират триседмичен формат вместо традиционния фаворит – двуседмичните ваканции.

Посетителите на Специализирания ден на средното образование в чужбина в хотел „Интерконтинентал“ на 22 октомври ще могат да се възползват и от специални отстъпки за  редица летни програми.

За провеждане на среща с конкретни пансионни училища организаторите препоръчват предварителна регистрация и запазване на час.

Допълнителна информация за гостуващите институции:

Amadeus International School предлага интензивна подготовка по академичната програма International Baccalaureate, като в същото време предоставя възможност на учениците да развият своя музикален талант в Музикалната академия Amadeus, която е част от училището. AMADEUS е първото Steinway училище в Австрия, оборудвано с десет нови пиана Steinway.

Основанa през 1910 г., Beau Soleil е една от най-старите и известни швейцарски институции с модерна база в сърцето на швейцарските Алпи, в красивия курортен гранд Вилар сюр-Олон.

Abbey DLD е част от престижната Alpha Plus Group, най-голямата и успешна група от независими академични институции за пред-университетско образование във Великобритания. 

Колежът Queen Etherburga’s се отличава с уникалният за Европа Кралски център за конен спорт с конюшни за 80 коня, закрит манеж с олимпийски размери и 10 акра осветени тревни площи за целогодишно ползване. Любопитен факт е, че учениците могат да доведат собствен кон, за който се полагат безплатни грижи. Конният спорт е много популярен и почти 30% от учениците посещават заниманията по езда. 

Kings Education са една от водещите групи интернационални колежи във Великобритания, основана през 1957 г. и включваща пансионните училища Kings London, Kings Oxford, Kings Brighton и Kings Bournemouth. 83% от възпитаниците са приети в университет в топ 100, a 50% от тях продължават обучението си в университет в топ 50 в САЩ.

Основано през 1953 г., пансионното училище St. Clare’s се намира се в елегантното предградие Summertown, в северната част на Оксфорд. Предлагат се стипендии до 20% от таксата за обучение на база резултати от входния изпит по английски, интервюто и обратната връзка от училището.

7 от пансионните училища, част от образователната група Inspired, предлагат на посетителите 10% за записване за летни езикови програми в рамките на изложението.

Kings Education предлагат 5% отстъпка от своите летни езикови ваканции.

Повече информация за всички участници в изложението: https://www.integral.bg/events/den-na-srednoto-obrazovanie-v-chujbina-2022

Последвайте канала на

Аделина Делийска
693 0

Свързани новини

Водещи новини