Министър Пенов: Търсим решения за отоплението в училищата през новата учебна година

  • 13 септември 2022 14:36

  • 1102
  • 2
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Имаме анализ на това колко училища в страната и детски градини с какъв вид гориво се отопляват. Това превантивно го направихме още през август и до началото на септември. Ще се правят разчети в рамките на Закона за предучилищното и училищното възпитание и Наредба за финансиране на институциите, и след анализ на нуждите на всяко от училищата ще се правят тези разчети за това как да се осигури присъствено обучение в училище. Това заяви служебният министър на образованието и науката Сашо ПеновСашо ПеновПроф. д-р Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийски университет “ на представяне на пилотен проект в областта на телемедицината и нейното въвеждане в училищата в столичното 55 СУ „Петко Каравелов”.

„Нашият стремеж е към максимално присъствие в училищата – във връзка с Ковид ситуацията, а и със ситуацията с енергоносителите. Смятам, че ще се намерят решения, че да не се стигне дотам да се прекъсва учебният процес заради лоши здравословни условия в училището – да се учи при температури, опасни за децата и учителите”, смята той.

По повод проблемите на електронната система в училищата, министърът заяви, че както всяка система, която се въвежда, тя има своите трудности при практическото й прилагане. „Запознати сме със затрудненията при някои от директорите. Има и мнение, че други са се организирали през лятото и не се стига до такава натовареност – сега има затруднение при прекомерно наливане на информация в системата”, допълни той.

На въпрос за това какво ще се случи, ако около съставянето на ново правителство училищата изпаднат в затруднение да се отопляват и как могат да бъдат компенсирани в такава ситуация, министърът заяви: „Аз не съм министър на финансите”.

Представиха проект за въвеждане на телемедицина в училищата

Той също спомена, че първо се гледа дали самото училище има резерви, а след това се намират подходящи мерки за заплащане от бюджета на държавата.

По повод това дали МОН има резерви, министърът сподели, че бюджетната процедура е свързана с това, че първо има централен бюджет, след това първостепенен разпоредител, а след това и другите разпоредители с бюджета. „Има такива възможности, разбира се”, допълни той.

Служебният здравен министър Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в, който също присъстваше на събитието, заяви, че не е обсъждано да се намаляват минималните температури за отопление в училищата.

Той също допълни, че в сравнение с мерките, които бяха взимани досега – мерките са вече много облекчени. Мерките за дистанция, дезинфекция, лична хигиена министърът смята, че са абсолютно нормални.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1102 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.13 | 17:07

1
САШЕ , МНОГО СИ ТЪП , САШЕ.

Добави коментар

Водещи новини