МОН поиска още места за обучение на медицински сестри и лекарски асистенти

  • 10 август 2022 13:05

  • 1233
  • 2
МОН поиска още места за обучение на медицински сестри и лекарски асистенти
© Pixabay

Да се отпуснат допълнително още 50 места за обучение на медицински сестри и 30 за лекарски асистенти в Медицинския университет в София предвижда проект за промяна на вече утвърдения брой на приема в държавните висши училища през учебната 2022–2023 година. Това съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Ако решението бъде одобрено от кабинета след общественото обсъждане, МУ-София ще може да приеме общо 337 студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ за двете специалности (220 - за сестри и 67 за асистенти).

Мотивът за това увеличение е сериозният недостиг на медицински сестри в сектор „Здравеопазване“ и засилващият се интерес към професията на лекарския асистент.

Друга промяна предвижда увеличение с 18 повече (от 44 на 62) места за курсанти в специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ (за степен „бакалавър“) във Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.

Над 300 са новоприетите чуждестранни студенти в Медицински университет - Плевен

Допълнителните бройки са продиктувани от трудното задържане на кадри за въоръжените сили. Иска се също с едно място повече (от 6 на 7) за специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“, за степен „магистър“ (след придобито висше образование) във Военната академия „Г. С. Раковски“.

Предложените изменения са по искане на висшите училища, подкрепени от министерствата на здравеопазването и на отбраната.

Виолета Симеонова
1233 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2022.08.12 | 12:09

2
Ето ви накратко основните образователни приоритети на Бай ви Гюро: 1. Да се спре незабавно насилственото тровене/ваксиниране/убиване на българските ученици и деца. Тези, които въведоха ваксинирането, да се изпратят доживотно в затвор. 2. Да се забрани със закон сатанистката идеология, налагана в българските училища, и всякакви трансджендърски-педофилски практики. Тези, които въведоха тези античовешки идеологии, да се изпратят доживотно в затвор. 3. Да се забранят със закон измислиците за азиатски произход на българския народ. Всички учебници по история, литература и обществознание да се извземат. Да се назначат млади учени, независими, които да напишат учебници по истинска българска история и литература. 4. Да се разпуснат със закон масонските организации БАН, всички настоящи университети и местните областни просветни дирекции.. Досегашните ръководства на тези анти-български организации да се изпратят доживотно в затвор. Да се назначат нови състави от млади и независими учени и мениджъри. Гарантирам ви, че до 5 години след изпълнението на тези образователни приоритети Българското образование ще е отново сред най-добрите в Европа! Помнете какво ви казва Умник Гюро, ако искате да сте хора!
ЖАЛКО

2022.08.10 | 13:37

1
Чак сега ли се сетиха ? Жалко,защото останахме крайно малко!!!

Добави коментар

Водещи новини