Денков: Основната цел на картата за висшето образование беше да очертае къде са дисбалансите в системата

  • 25 май 2022 17:02

  • 428
  • 1
Денков: Основната цел на картата за висшето образование беше да очертае къде са дисбалансите в системата
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Основната цел на картата за висшето образование беше да очертае къде са дисбалансите в системата на висшето образование, те бяха много ясно очертани и има нужда да бъдат преодолени. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С на заседанието на парламентарната образователна комисия, на което бяха разгледани текстове от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, внесен от Министерския съвет на 18 януари 2022 г. 

Крайното решение за откриване или неоткриване на висши училища и факултети винаги е в Народното събрание, каза министър Денков. Смятам, че има достатъчно защитни и контролни механизми в това отношение, но от друга страна - политиката във висшето образование се формира от Министерския съвет и той трябва да има достатъчно свобода, за да може да реагира на сегашната ситуация, отбеляза образователният министър.

Заместник-председателят на образователната комисия Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на каза, че неговото мнение е, че картата на висшето образование е национална и студентите са пълнолетни, могат да пътуват и да живеят на друго място, и балансът трябва да се търси в рамките на националната карта. Трябва да говорим за регионална специализация и това трябва да е доминиращото регионално измерение в картата на висшето образование. Откриването на нови професионални направления не е решение на Народното събрание, добави Вълчев.

Разбирам аргументите на Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 и не смятам, че във всеки регион трябва да се откриват всички професионални направления, каза министър Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и уточни, че никога не е изказвал такава теза. "Това, което смятам обаче, определено е, че трябва да има регионална специализация, но също така, че и всички основни професионални направления, които захранват регионите с кадри - като педагози и администрация, трябва да бъдат в съответния регион. Част от демографския ни проблем е свързан с липсата на съответното образование и в нашата Стратегия за развитие на висшето образование се предполага, че висшите училища са стълбовете за развитие на регионите. И аз ги разглеждам като такива", заяви министър Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, цитиран от БТА.

Министър Денков: Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си

Константин Тодоров
428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2022.05.25 | 17:49

1
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се оповестява, че санскрит е древната форма на българския език? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български "учени" са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.

Добави коментар

Водещи новини