По вариант 1 пишат зрелостниците на втория задължителен изпит по профилиращ предмет

  • 20 май 2022 08:53

  • 1709
  • 0
По вариант 1 пишат зрелостниците на втория задължителен изпит по профилиращ предмет
© Pixabay

По вариант 1 от два възможни пишат днес зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет.

Изпитът започна в 8:30 часа. 

Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура

Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти.

На днешния втори задължителен държавен зрелостен изпит се очаква да се явят 45 224 зрелостници в страната. За матурата по профилиращ предмет има 18 учебни предмета, но изпитите са 27, защото са включени всичките нива на изучаване на чуждите езици от учениците, съобщи заместник-министър Гайдарова, пояснява БТА.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Зрелостниците, които сега се явяват на матурите, са първият випуск, който завършва по Закона за предучилищното и училищното образование.

По традиция за втората матура най-желан е английският език, следван от "Биология и здравно образование" и "География и икономика".

За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите: информатика, информационни технологии, предприемачество и музика, където зрелостниците са 71, както и изобразително изкуство, но само, ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Заместник-министър Гайдарова каза, че вариантът за втория задължителен държавен зрелостен изпит по професия за професионалните гимназии и професионалните паралелки, който е за придобиване на професионална квалификация, ще се изтегли между 18 теми.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища - за професия.

Зрелостниците трябва да са в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

Заместник-министърът на образованието коментира, че първата матура по български език и литература на 18 май е преминала изключително спокойно, с почти никакви нарушения. Мария Гайдарова благодари на всички,, участвали в матурата в цялата страна - учители, експерти, които са организирали матурата заедно с МОН. Зрелостниците трябва да са спокойни днес и им пожелавам успех, каза заместник-министърът на образованието. 

На 18 май се състоя първият задължителен зрелостен изпит по български език и литература. На матурата се явиха 43 028 зрелостници в страната, което е 97 процента от допуснатите до изпита. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1709 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини