Румен Радев: Достойното бъдеще на България изисква образованието да се превърне в стратегически национален приоритет

  • 15 април 2022 18:02

  • 1035
  • 1
© Президентство на РБ

"Бъдещето ще дели държавите все повече на разработващи водещи технологии и задаващи дневния ред и на консуматори, които нямат друг избор освен да следват реда, зададен от други. Затова достойното бъдеще на България изисква образованието да се превърне в стратегически национален приоритет", това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на днес във Висшето транспортно училище (ВТУ) „Тодор Каблешков“, където изнесе лекция на тема „Наука и иновации – еднопосочен билет за устойчиво развитие“, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

 Държавният глава поздрави студентите и ръководството по повод 100 годишнината на ВТУ „Тодор Каблешков“. Днешната лекция е част от програмата, отбелязваща юбилея, която се провежда под патронажа на президента. По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на висшето училище съхранява по най-добрия начин традициите и ги съчетава със съвременни модерни форми и методи на преподаване и подход за внедряване на науката в процеса на образование, сътрудничеството с бизнеса, нови лаборатории, тренажори, модели, патенти.

В лекцията си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че ако България иска да успее в  свят, който се развива и променя стремително, страната ни трябва да има високо ниво на амбиция и на първо място да утвърди образованието в стратегически национален приоритет. За тази цел са необходими много повече инвестиции в преподавателския състав, в образованието на учениците и студентите, за развитието на лаборатории, на звена за научни изследвания, на образователната и научна инфраструктура.

Свързаността както на транспортната инфраструктура, така и на научната и образователната, е основен критерий за успеха на  бъдещето на ЕС, подчерта президентът. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заяви също така, че в основата на националната икономика са енергетиката и транспортът и когато става въпрос за приоритети, планове за развитие и устойчивост, за визии и стратегии, те трябва да са в основата не само на европейско, но и на национално ниво.

 

Държавният глава напомни, че през последните десетилетия железопътният транспорт в страната ни беше обречен на замиране и едва чрез т.нар. Зелена сделка се налага разбирането, че всъщност това е транспорт на бъдещето. По думите му България трябва с бързи темпове да наваксва и развива железопътната си мрежа и да работи за развитието на летищната мрежа, пътищата, пристанищата, за да може да използва конкурентните си предимства. Обоснова и нуждата от поне четири нови моста над река Дунав, за ускоряване на доставките и подобряване на транспортната свързаност.

Радев към властта от Пловдив: Времето за анализи изтече, чакаме резултатите

„Развитието на транспортната ни мрежа е правопропорционално на степента на обществено-икономическо и социално развитие“, посочи още президентът и добави, че постигането на по-висока регионална икономическа свързаност изисква и последващо разширяване и модернизация на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Държавният глава определи приетият от ЕС Пакет „Мобилност“ като пълна катастрофа за страната ни. „България не можа да се възползва от председателството на Съвета на Европейския съюз, да се противопостави истински на тази катастрофа, която не е само за България, а за Европа“, заяви президентът и изрази надежда Европа да осъзнае, че с прилагането му върви срещу собствените си принципи.

При посещението си във висшето училище Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на разгледа част от лабораториите, в които студентите получават практически познания и разговаря с академичното ръководство, преподавателския състав, както и с представители на транспортния сектор, партньори на университета. В рамките на срещата беше изтъкнато високото качество на кадрите, завършили  Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Валери Зайцев
1035 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.15 | 18:53

1
Истина.

Добави коментар

Водещи новини