България и Северна Македония с общи стипендии за студенти и докторанти

  • 22 март 2022 17:16

  • 1499
  • 0
България и Северна Македония с общи стипендии за студенти и докторанти
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Студенти от България и Северна Македония ще могат да се обучават безплатно във висше училище от съседната държава. Всяка година правителствата на двете страни ще финансират до четири стипендии, които ще покриват пълното следване за бакалавър или магистър. Това предвижда двустранна Програма за сътрудничество в областта на образованието, подписана днес в Резиденция „Бояна“ от министър Николай Денков и северномакедонския му колега Йетон Шакири, съобщават от образователното ведомство. 

Отделно ще се осигуряват и до пет стипендии за по един семестър. За тях ще могат да кандидатстват желаещите да учат във всички специалности без медицинските и тези по изкуства и спорт.

С документа страните се ангажират да обезпечат обучението на до трима докторанти годишно. Ще се отпускат и средства за следдипломни квалификации за срок от два до девет месеца.

Очаква се ректорите на висшите училища да имат общо заседание, на което да се обсъдят възможности за съвместни изследователски проекти и за изграждане на университетски мрежи.

Николай Денков: Няма да затворим нито едно висше училище в България

Ще се поощрява образователната мобилност на студенти, преподаватели и научни изследователи, както и научно-техническото сътрудничество между Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата.

Програмата предвижда Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси да дава препоръки за коректно представяне на учебния материал в учебниците в двете държави.

Тези препоръки ще се приемат и прилагат от правителствата.

На събитието днес бяха подписани още Програма за сътрудничество в областта на културата, както и Меморандуми за партньорство в младежта и спорта и между националните агенции за „Еразъм+ „и Европейския корпус за солидарност. В тях се заложени съвместен културен календар, отпускане на стипендии за млади творци, приятелски футболен мач между двете правителства, младежки изложения и др.

Виолета Симеонова
1499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини