Акад. Денков: Няма да се откажа от идеята си за сливане на висшите училища

  • 22 февруари 2022 17:56

  • 3909
  • 2
Акад. Денков: Няма да се откажа от идеята си за сливане на висшите училища
© Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

Най-важното е да повишим качеството във висшето образование. Имаме проблем, че не работят системите за контрол. Системата за атестацията на учителите не работи. Ако не оправим системите за контрол няма шанс да променим качеството. Това каза министърът на образованието акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

По думите му в някои отношения автномията във висшите училища е била голяма.

Акад. Денков коментира, че обединяването на висшите училища е част от основната цел за повишаване на качеството.

Повишаване на видимостта на университетите в международен план, къде се появяват в класациите. Това е процес на национална политика. Това се прави, за да се покаже на чуждестранните студенти, възможностите, които българските университети предлагат, добави акад. Денков.

Според Денков в малките висши училища не могат да поддържат качествено образование, защото не могат да осигурят преподаватели и материална база. А обединяването им с други висши училища ще им даде повече възможности.

Висшето образование е обмен на идеи. В техническите университети всеки си има специфичен профил. Те трябва да го запазят. Но имат и общи дисциплини. Те могат да подберат най-добрите преподаватели с по-добро заплащане за обучението на студентите. Не става дума за специализираното обучение. Въпросът е могат ли да се изпозлват другите преподаватели, които са пръснати във всички училища и не гарантират че са най-добрите, каза още той.

Според Денков промените в Закона за висшето образование (ЗВО) и Закона за развитие на академичния състав (ЗРАС) трябва да бъдат подготвени следващите 3 – 4 месеца. Ще върви обсъждането кои са най-подходящите варианти за висшите училища.

МОН: Реформата във висшето образование започва с атестацията на преподавателите

Образователният министър коментира, че няма да има ваканция за учениците преди 3 март.

Даването на такива дни трябва да бъде добре обосновано. Нашите ученици учат доста по-малко като брой учебни дни спрямо техни връстници в чужбина. Удължаване на учебанта година не е възможно, поради изпитите в края на учебната година и кандидатстудентските кампании, обясни Денков. 

Акад. Денков добави, че е започнало коалиционно обсъждане за по-ранното започване на учебната година. Като се предвижда вместо на 15 да започва между 5 и 7 септември.

Виолета Симеонова
3909 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
mmm

2022.02.22 | 22:22

2
Глупак

2022.02.22 | 20:33

1
Умряла овца,новите де Що е простотия не се отказвате,некадърници крадливи

Добави коментар

Водещи новини