60% от учениците се върнаха в клас

  • 09 февруари 2022 10:21

  • 356
  • 0
60% от учениците се върнаха в клас
© Getty Images

Близо 408 000 или почти 60% от учениците в страната се върнаха в училище в първия ден на втория учебен срок. Останалите учат онлайн. Това съобщиха от Министерство на образованието. 

Делът на присъствено обучение се запазва на почти същото равнище като през седмицата преди междусрочната ваканция.

През тази седмица навсякъде в страната децата от I до IV клас са в клас. В някои области всички деца започнаха втория срок в училище, а в други някои випуски над V клас учат от вкъщи заради усложнената епидемична ситуация.

Учениците от 9 випуска в София започват присъствено втория срок

Само в две области – Стара Загора и Бургас, децата от V до XII клас учат изцяло онлайн. Повече за формата на обучение в различните области през тази седмица можете да видите ТУК.

Едва 7662 ученици влязоха в клас на 7 февруари т.г., без да бъдат тествани за вируса заради ниска обща заболяемост в съответната община – под 250 на 100 000 души. Не бяха изследвани също други над 48 600 деца и младежи, които имат „зелен сертификат“ – валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването изцяло ваксинираните гимназисти са 8,88%. Повишава се делът и на преболедувалите ученици. Към днешна дата почти 17% от учениците от V до XII клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.

Значително по-малко са положителните тестове в училищната мрежа през тази седмица. Установените позитивни проби при ученици са 473. При последното изследване преди ваканцията те бяха 787. Най-много заразени има при децата от I до IV клас – общо 304.

Това е съвсем естествено, имайки предвид, че всички ученици от началния етап учат присъствено. Положителните проби при гимназистите са 116, а най-малко са в прогимназията – 53.

По-малко позитивни тестове са отчетени също при учителите и непедагогическите специалисти. Тази седмица с установен коронавирус са 236 преподаватели и 70 непедагогически работници. При тестването на 24 януари т.г. техният брой беше 399 и съответно 164.

Щадящи антигенни тестове за ученици с проба от слюнка са осигурени за еднократно седмично тестване на всички ученици в страната поне до края на февруари т.г.

Виолета Симеонова
356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини