Министър Денков обяви дали ще се учи присъствено през втория учебен срок

  • 24 януари 2022 17:25

  • 6545
  • 10
Министър Денков обяви дали ще се учи присъствено през втория учебен срок
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Ние сме предупредили много отдавна, че ще въведем зелен сертификат в сградата на МОН. Достъпът на граждани не е затруднен от този режим, а само администрацията на МОН. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Има области в страната, където ситуацията е по-тежка. 5,18% от учителите в страната са диагностицирани в страната. Най-много са в Благоевград, най-малко са в Търговище. 1,98 са заразените ученици. Най-много болни има в София. Възможно е в следващите две седмици да имаме рекордни стойности“, допуска той.

Образователният министър с първи коментар по казуса с НИМХ

„Здравните власти решават каква част от учениците трябва да излязат от училищата. МОН решава дали ще учат онлайн. Нашата цел беше присъствено да завърши първия срок, особено за малките и тези ученици, на които им предстоят матури. Следим числата“, уточни министър Денков.

„Вече имаме тестове и за първата седмица след междусрочната ваканция. Ще можем да стартираме втория срок присъствено, ако се пречупи вълната. Ще остане въпроса с наваксването на материала“, разясни акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

„Ние се намираме в изключително извънредна ситуация от две години. Въпросът е да направим най-доброто в тази тежка ситуация“, подчерта той.

„Има известен дефицит в средствата за наука. Поставен е въпросът за ефективността за използването на тези средства. Продължава дискусията по въпроса“, каза още министърът на образованието.

По-рано днес учени от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което питат защо НИМХ се прехвърля от Министерство на образованието към Министерство на околната среда и водите с проекта на Закона за държавния бюджет за 2022 г.

От института питат защо са предприема това преместване „въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН“. От НИМХ заявяват, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет за 2022 г. им се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, както и да получават средства по тях.

„МОН няма нито един институт, този (б.р. НИМХ) се появи преди три години. По закона за насърчаване на научните изследвания МОН се занимава с това да създаде политиките и да организира тяхното изпълнение. Нямаме ангажименти да имаме конкретни институти под нашата шапка. Всички институти у нас са или към БАН, или към Селскостопанска академия, или към висшите училища. Имаме институти към различни други министерства – примерно Институтът по заразни и паразитни болести е към Министерство на здравеопазването, Институтът по отбраната е към Министерство на отбраната. Нашата роля е да бъдем еднакво отдалечени и еднакво справедливи към всички институти в България. По никакъв начин не съм искал да се променя статута, по който се финансира НИМХ“, обясни образователният министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6545 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Бат Пеню

2022.01.24 | 21:12

10
Г-н министре кажети си с Кикиту защо двамцата разполагате с управлението на средствата от фонда за инвестиции и иновации и сте пак двамината в измесления ви център в СУ, който със сигурност ще точи парици от този фонд. Ама и мишоци кра----ливи!
Бат Пеню

2022.01.24 | 21:12

9
Г-н министре кажети си с Кикиту защо двамцата разполагате с управлението на средствата от фонда за инвестиции и иновации и сте пак двамината в измесления ви център в СУ, който със сигурност ще точи парици от този фонд. Ама и мишоци кра----ливи!

2022.01.24 | 21:05

8
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!
PRO

2022.01.24 | 20:01

7
То образование си беше зле, след няколко години само тъпунгери ще се разхождат в БГ
Рени

2022.01.24 | 19:55

6
АБЕ болно амбицирани родители от ПРОВИНЦИЯТА. Що го мъчите човека. Има Ковид - децата ви вкъщи.

2022.01.24 | 19:53

5
Малеееееееееееее тези са толкова тъпи почти 3 месеца им трябваше да разберат че заразата я разнасят децата. Докато училищата са онлайн обстановката е нормална почне ли учебният процес тръгват рекордите.

2022.01.24 | 19:50

4
ОХЛЮВ , ПУСКАЙ ВЪВ ВАКАНЦИЯ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ОТ УТРЕ , ИНАЧЕ ЩЕ СЕ НАТРЪШКАТ БОЛНИ И ДЕЦАТА И ДАСКАЛИТЕ И НЯМА ДА МОЖЕШ ДА ПОЧНЕШ ВТОРИЯ СРОК ДО МАРТ МЕСЕЦ .
тоя па палячо

2022.01.24 | 19:14

3
с малоумния зелен сертификат... така му наредили шефовете марионетката изпълнява

2022.01.24 | 18:15

2
Това не е министър.Това е спаружляк и Сорос е неговия шеф
неразбиращ

2022.01.24 | 18:00

1
ДАВАЙТЕ,ДИПЛОМИТЕ,А ДА ПОЧНАТ,УЧЕБНАТА ГОДИНА,от 1.8.

Добави коментар

Водещи новини