От понеделник учениците от област Благоевград преминават към онлайн обучение

  • 19 януари 2022 18:24

  • 802
  • 0
От понеделник учениците от област Благоевград преминават към онлайн обучение
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От понеделник учениците от област Благоевград преминават към онлайн обучение, съобщи на брифинг областният управител Валери Сарандев след заседание на Областния кризисен щаб, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31554

Преминаването към обучение от разстояние в електронна среда ще е за седмица, посочи Сарандев.

Сред мерките, наложени в областта, е и вечерен час за учениците. След 20.00 часа те няма да се допускат навън без придружител.

Решението е взето единодушно, посочи Сарандев. Предстои да бъде предоставено утре на началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, който ще го внесе в Министерство на образованието за одобрение. Контролът ще се изпълнява от общинските служби, от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и органите на реда.

Причината мерките да бъдат насочени конкретно към учениците е високата заболяемост в детска възраст, посочи д-р Веселка Мончева от РЗИ. Сред причините е и недостигът на педиатрични легла в лечебните заведения в областта, допълни д-р Мончева и даде пример с болниците в Разлог и Петрич, където леглата в педиатричните отделения са запълнени. Детските градини на територията на област Благоевград няма да бъдат затваряни, но ще се извършва филтър и няма да бъдат допускани болни деца, стана ясно на брифинга.

82% от учениците учат в клас тази седмица

Към момента от варианта Омикрон на коронавируса са засегнати много хора, но те не търсят помощ в лечебните заведения, каза още д-р Мончева. Около 44 процента от интензивните легла в областта са заети, за неусложнените случаи заети са 72 на сто, но при необходимост има възможност да бъдат разкрити допълнително легла, обобщи д-р Мончева.

По данни на РЗИ заболеваемостта от коронавирус в областта на база 14 дни е повече от 2300 на 100 хиляди души население. Само за изминалото денонощие новите случаи са 787.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини