Две деца от Русе ще се обучават безплатно в космическия лагер "Space Camp Turkey"

  • 13 декември 2021 21:57

  • 1279
  • 2
Две деца от Русе ще се обучават безплатно в космическия лагер "Space Camp Turkey"
© Facebook

Две деца от Русе ще се обучават безплатно в космическия лагер "Space Camp Turkey". Това съобщиха от общинската управа в крайдунавския град. Общинският съвет в Русе гласува на днешното си заседание общината да поеме всички разходи на едно дете от русенско училище, което да участва в програмата в Измир, Турция, чийто координатор за България е "Центърът за творческо обучение".

Партньорът на общинската администрация ще подпомогне със заплащане на всички средства още един русенски ученик, който ще посети лагера, създаден по модела на NASA "Space Camp" в щата Алабама, САЩ.

Български ученици се върнаха с медали по космически науки от Space Camp Turkey

Двете деца ще бъдат определени след конкурс от национално независимо жури от експерти. Те ще получат стипендии в размер на 1270 долара, колкото е пълната такса за участие в програмата. В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години от община Русе, с авторско есе или видео. Темите са "Телескопът James Webb - нова ера в изследването на дълбокия Космос", "Един мой ден като корабокрушенец на Луната" и "Космическата "мода" през последните 60 години - тенденции в космическите костюми", съобщава БТА.

Кандидатурите се приемат онлайн, а крайният срок е 6 февруари идната година. Космическият лагер се организира през летните месеци, като продължителността му е половин година. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите.

Занятията в "Space Camp Turkey" включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците научават за подготовката на астронавтите, а след като преминат програмата, ще получат сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1279 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Еми...

2021.12.14 | 04:31

2
вместо спейс камп "кръвосмешение" - спейс камп "еничар", ъпгрейд ли е?
Чичо Хари

2021.12.13 | 22:37

1
Да вземат и един македонец.

Добави коментар

Водещи новини