МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева

  • 10 декември 2021 09:15

  • 2835
  • 3
МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева
© Булфото

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела ВезиеваДаниела ВезиеваДаниела Тодорова Везиева е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и, съобщи БНР. Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.

Обект на проверка е севлиевският преподавател Венелин Терзиев и неговите докторанти. Това беше потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела ВезиеваДаниела ВезиеваДаниела Тодорова Везиева е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, и те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

От 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

Юрист: Петър Илиев го грози не само уволнение, но и наказателна отговорност

В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика. Тя всъщност е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила докторантурата си в кратък срок, няма право да обучава в направление „Икономика“, посочват от БНР.

Даниела ВезиеваДаниела ВезиеваДаниела Тодорова Везиева е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения. Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ. Везиева уточни още, че има трима научни ръководители. Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието. 

Последвайте канала на

Novini.bg
2835 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
обратното броене

2021.12.10 | 11:42

3
на изчегъртването започна,дерзйте с вас сме.
защо триете

2021.12.10 | 11:40

2
шматки радеви,страх ви е от истината нали
Ха

2021.12.10 | 11:22

1
Ще ви изядат с парцалите още преди да проходите във властта на промяната.ТУКА Е КОЧИНАТА НА ЕВРОПА.НЯМА ЧИСТ ПОЛИТИК!И ВСИЧКО Е ЗА ЕДНИ ПАРИ.

Добави коментар

Водещи новини