Български ученици завоюваха пет медала от олимпиада по астрономия и астрофизика

  • 28 ноември 2021 19:43

  • 2723
  • 3
Български ученици завоюваха пет медала от олимпиада по астрономия и астрофизика
© Кадър: БТВ

Наши ученици с 5 медала от международна онлайн олимпиада по астрономия и астрофизика с виртуален домакин Колумбия. Децата спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал в конкуренцията на над 300 състезатели от 48 държави.

Явор Йорданов е златният медалист от олимпиадата. За него астрономията и физиката не са просто предмети в учебния план, а страст. Медалът спечелил в състезание от няколко тура - наблюдавал и измервал слънцето с програма, подготовката за която отнема години.

„Това което е много полезно на олимпиадите по астрономия е, че покрай подборите за международната олимпиада, се научих да боравя с телескоп, запознах се с небето“, разказа той пред БТВ.

Учителят Тео пред novini.bg: Важно е да се потрудим да си направим баничките, а не само да чакаме да ги изпапкаме

Уроците за тази олимпиада започват преди години.

“Всички наши състезатели, които се явиха тази година са опитни олимпийци. Те вече имат няколко международни състезания свързани с физиката, астрономията и астрофизиката“, разказа ръководителят на отбора Никола Каравасилев.

За Явор наградата не е просто отличие за постиженията му, но и стимул да продължи да развива знанията си в астрофизиката

Въпреки вълнението от победата, няма време за повече еуфория. Явор и съучениците му започват подготовка за следващото състезание. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2723 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.05 | 16:24

3
Никой не споменава нито Нено Тодоров, нито Абрашев, вместо това има линк към чучелото "учителят тео", който няма пръст в тая работа. Позор.

2021.11.28 | 21:57

2
От кое училище са?
като го правят

2021.11.28 | 20:35

1
браво!

Добави коментар

Водещи новини