Стаматов за старта на новата учебна година: Най-рискови са учителите, служителите и директорите

  • 13 септември 2021 09:35

  • 328
  • 0
Стаматов за старта на новата учебна година: Най-рискови са учителите, служителите и директорите
© Pixabay

"Ден преди старта на втората пандемична учебна година всички сме длъжни да направим максималното, за да запазим учителите и служителите във всяко училище! Без съмнение учениците са най-важни за всички ни, но най-рискови са учителите, служителите и директорите! Най-лесното за предпазване - маски за всеки учител и служител; застраховка с включена клауза COVID-19 за всички работещи; прозрачен параван на бюрото на всеки учител и UVC лампа за кабинетите. Нека да не казваме, че нямаме пари - в тези времена това е без значение!".

Това заявява Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, който е и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Просветният министър издаде заповед за 15 септември

Той казва, че медицинските сестри в училищата трябва да имат термометри, а училищата да са снабдени с огромно количество дезинфектанти - за ръце, под, плот, врати, дръжки. Ще са необходими "хигиенни материали в невероятни количества, а графикът за почистване в училищата ще е в "нечовешки" формат, коментира Стаматов.

По думите му, дистанцията в голямо училище е "невъзможна" и затова Диян Стаматов пита: Как ще се социализират учениците в дистанция. Разболеят ли се или се карантинират 10 процента от учителите, училището ще мине в дистанционно обучение. И тогава бързото превключване ще бъде реалност! Точно поради това трябва да предпазим учителите.

Електронен дневник измества хартиения вид в над 80% от класовете

"Родителите са много силен и важен фактор - да не допускат ученици с видими грипоподобни симптоми до училище. Дори когато няма кой да ги гледа в дома. Всяко допускане ще доведе до главоломни проблеми за много хора в училище. Да, този път ще има връщане на ученици - в противовес с написаното в закона за училището, но пък в синхрон със здравето! Защото в противен случай ще се наложи всички дълго и отново да сме си у дома. Можем да направим училището една малко по-защитена среда! Заедно", призовава председателят на СРСНПБ.

Радина Лазарова
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини