20 учени от най-авторитетни научни институции ще представят последните изследвания в областта на тракологията

  • 07 септември 2021 13:53

  • 276
  • 0
20 учени от най-авторитетни научни институции ще представят последните изследвания в областта на тракологията
© Булфото архив

Двадесет учени от най-авторитетни научни институции ще представят последните изследвания в областта на тракологията по време на четвъртите четения по тракология на тема "Древна Тракия и траките: казано и премълчано", посветени на проф. Александър Фол.

Събитието се организира от Института за балканистика с Център по тракология /ИБЦТ/ на Българската академия на науките /БАН/ и ще се състои на 14 и 15 септември, съобщи пресцентърът на БАН.

Тракийско светилище бе открито в жилищен квартал в Бургас

Традиционната дата на четенията е 15 май - денят, от който Институтът по тракология функционира като самостоятелно научно звено на БАН, но поради епидемичната обстановка в страната то е отложено за септември. Откриването на научната конференция е на 14 септември от 9.30 часа в Американския изследователски център в София и се организира с неговото партньорство.

Учени от ИБЦТ-БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, от Нов български университет, от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", от Националния исторически музей и от музеите от страната ще представят различни аспекти от научните изследвания в областта на тракологията.

Броят на участниците е силно редуциран поради епидемичната ситуация в България. Материалите от конференцията ще бъдат публикувани в Thracia XXVII, информират от БАН. Темата на националната научна конференция е реплика на публикуваната за първи път през 1995 г. книга на проф. Александър Фол "Тракийската култура: казано и премълчано", която е преиздавана.

С нея авторът постави пред своите читатели множество предизвикателства, навлизайки в сферата на историята на философията на културата. С това събитие Центърът по тракология "Проф. Александър Фол" започна своята амбициозна програма по честването на 50-годишнината от основаването на Института по тракология при БАН.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини