Учителски организации настояват за трета ваксина за всички, работещи в системата на образованието

  • 24 август 2021 19:21

  • 2230
  • 3
Учителски организации настояват за трета ваксина за всички, работещи в системата на образованието
© bulphoto (архив)

В отворено писмо до служебния премиер и до министрите на образованието и на здравеопазването от неформалните обединения "Учители за безопасно образование" и "Обединени учители за безопасно образование" се казва, че "тъй като МОН, МЗ и болшинството родители настояват за присъствено започване на учебната година при начало на четвърта вълна в страната, а учителите работят на "първа линия", трябва да се разреши прилагането на трета бустерна доза за всички, които работят в системата на образованието, лица над 65 години и всички лица с хронични и съпътстващи заболявания".

От двете учителски организации искат също да има регулярно тестване - най-малко два пъти седмично на всички ученици, учители, административен и помощен персонал в учебните заведения.

Министър Денков обясни при колко заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение

Да има и карантиниране на всички контактни лица, открити чрез регулярното тестване, а при достигането на заболеваемост от 300 на 100 000 да се преминава към обучение от разстояние в електронна среда - на всички ученици от 1-и до 12-и клас.

В писмото се казва, че екипите на "Учители за безопасно образование" и на "Обединени учители за безопасно образование" са силно притеснени от драстичното нарастване на 14-дневната заболеваемост, както и от големия брой на заразени деца преди началото на новата учебна 2021/2022 година.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести /между 2 и 8 август/ 96,9 процента от секвенираните проби у нас са на "Делта" варианта на SARSCoV-2. Процентът на хоспитализираните и на приетите за лечение в интензивни отделения расте, а смъртността също се покачва. Броят на заразените деца е силно притеснителен, а най-ефективният начин за предпазване от заразяване и от тежко протичане към настоящия момент остават ваксините, заявят от учителските организации. Те отбелязват обаче, че е доказано, че защитата от тях намалява с течение на времето, което означава, че ще бъдат необходими допълнителни дози ваксини за осигуряването на дълготрайна защита.

Мая Йорданова
2230 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Има и вярващи

2021.08.24 | 20:44

1
Да го д*хат. Не ги вярваме тези простотии. Няма Ковид. Има единствено много пари, въртящи се около измислен вирус.
Aaa

2021.08.24 | 20:49

3
Много си прост, Саше...

2021.08.24 | 20:48

2
Много си прост, Саше...

Добави коментар

Водещи новини