Николай Денков: В края на август трябва да имаме ясен сценарий за старта на учебната година

  • 03 август 2021 09:23

  • 5252
  • 9
Николай Денков: В края на август трябва да имаме ясен сценарий за старта на учебната година
© Булфото

„Ние трябва да бъдем готови в края на август с ясен сценарий как стартира учебната година.“ Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С. Към края на август ще има яснота както по отношение на ваксинирането в системата, така и какво ще се случи към 15 септември, посочи той.

Направено е всичко възможно да се информира цялата система защо е важно работещите в нея да се ваксинират, увери просветния министър. По думите му притесненията на хората продължават да бавят процеса.

Интересът към информационната кампания сред работещите в системата на образованието според Денков е бил изключително голям. В срещите са участвали над 85 на сто от директорите на училища и детски градини. Около 20 медицински специалисти са се включили в кампанията.

„Хората изпитват огромна нужда да получат надеждна информация.“ Запитан как гледа на идеята за задължителна ваксинация Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С посочи, че предпочита положителните стимули.

„Българинът има нагласа, че ако нещо се прави задължително, той ще резистира, ще се опитва да се съпротивлява.“

И министърът на образованието се ваксинира

От 4100 училища и детски градини у нас в половината има медицински кабинети с редовно присъствие на медицинско лице. Останалите са с договори за повикване на медицинско лице или за присъствие на такова в определени дни от седмицата, пояси още проф. Денков.

44 хиляди устройства липсват в системата на образованието - таблети и лаптопи. ¾ от тях са в рисковите групи и училища със застрашени от отпадане ученици. Около 34 хиляди ученици нямат редовен достъп до интернет, обобщи Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С. Той съобщи, че е осигурено финансиране за закупуване на липсващите устройства.

Министърът на образованието изтъкна, че от принципа „парите следват ученика“ трябва да преминем към принципа „парите следват качеството“, но големият проблем е, че няма методика за оценка на добавената стойност, която дава едно училище. 

Националното външно оценяване не бива да се премахва, защото без него няма да имаме картина на системата, смята проф. Денков. До края на юли две трети от ресурса на програмата „Отново заедно“ е използван, уточни още министър Денков. Той очаква програмата за летен отдих да се реализира в пълния й капацитет.

Теодора Александрова
5252 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Нищоправец

2021.08.03 | 13:07

9
ТРИОТО НА ПРОКОПИЕВ,КАТО ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ОТРОЧЕТА,САМО ГОВОРЯТ ГОЛЕМИ ПРИКАЗКИ БЕЗ ПОКРИТИЕ.ТЯ,ДЪРЖАВАТА Е ПРЕД УНИЩОЖЕНИЕ-ТЕ ПОСТИГНАЛИ ГОЛЕМИ РЕЗУЛТАТИ.ДОЛНИ ЧЕРВЕНИ УРОДИ И СИНЧЕТА.
Мери

2021.08.03 | 12:44

8
Най - сигурно е учениците да учат от вкъщи.

2021.08.03 | 11:47

7
На есен измитаме червената сган...ИТН...ИСМВ. .ДеБъ...БСП...ДПС

2021.08.03 | 11:47

6
На есен измитаме червената сган...ИТН...ИСМВ. .ДеБъ...БСП...ДПС

2021.08.03 | 11:47

5
На есен измитаме червената сган...ИТН...ИСМВ. .ДеБъ...БСП...ДПС

2021.08.03 | 10:32

4
Допуснаха се две грешки : 1. Бойко увеличи много заплатите на учителите 2. Радев и компания ги убеди,че такъв вирус няма.
ясновидец

2021.08.03 | 10:29

3
Образованието няма да се оправи, тъй като постоянно говорите за повишение на учителските заплати, и всеки втори с диплома се прехвърли в тази система и стана учител заради заплатата, а всъщност няма педагогическа способност,ако ще да им направите заплатите и по 5000 лв още по - зле ще стане
Stamatis

2021.08.03 | 09:33

1
Този какво очаква, за седем месеца се ваксинираха около милион, за един месец няма да има нещо фрапиращо та да се гледат ваксинираните! Народа го е страх по някакви причини и няма много още да се ваксинират! Мислят само как пак да оставят децата по къщите та да може да се правят на много загрижени!
Фалит

2021.08.03 | 10:28

2
Е Бате на тоя далавераджия от "Заедно в час" господаря резидент и протестните-пияници цяла година реваха, че няма вирОс, как сега да им казват на същите, че има и трябва да се ваксинират хах

Добави коментар

Водещи новини