Дистанционното обучение е задълбочило образователните неравенства

  • 23 юли 2021 15:43

  • 917
  • 1
Дистанционното обучение е задълбочило образователните неравенства
© МОН

Дистанционното обучение е задълбочило образователните неравенства и е повишило риска от отпадане на ученици от системата на образованието. Това заяви ресорният министър Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Най-негативно се е отразило онлайн обучението на резултатите от изпита след 7-и клас по математика. 50% от учениците са получили оценка между слаб 2 и среден 3.

МОН с препоръки заради онлайн обучението

По български език и литература резултатите са по-високи, уточни Денков. 21% от учениците са оценени между слаб 2 и среден 3. През последните 10 години училище напускат между 12 и 14% от децата.

"Над 20% от явилите се на националното външно оценяване не се справят нито с изпита по български език и литература, нито с изпита по математика. Ето нова наричаме риск от отпадане", коментира министър Денков пред БНР.

Нужда от електронни устройства за дистанционно обучение, имат близо 44 хиляди ученици, показват данните от анализа на Министерството на образованието и науката.

През новата учебна година ще настояват за присъствено обучение, доколкото е възможно. Освен неравен достъп на всички до електронни устройства, проблем при електронното обучение е бил и достъпът до интернет.

Малко над 43% от децата в градовете са имали интернет връзка, но в селата процентът пада под 12%. Анализът отчита и ръст на неизвинените отсъствия със 70%. Всеки втори учител казва, че част от учениците често не са присъствали докрай в онлайн часовете, а всеки трети е имал редовно отсъстващи ученици. Това е една от причините, поради която от Министерството на образованието държат на присъствена форма на обучение, а дистанционно ако се налага. Според статистиката ваксинираните учители са около 40%. Въпреки това ваксинацията за учители няма да бъде задължителна, поясниха още от образователното ведомство.

Мая Йорданова
917 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
как

2021.07.23 | 16:14

1
как си представяте мангасарите и лентяите да учат онлайн???

Добави коментар

Водещи новини