Български ученици спечелиха отличия в областта на космическите науки в обучителния лагер Space Camp Turkey по модел на NASA

  • 13 юли 2021 15:31

  • 1447
  • 1
Български ученици спечелиха отличия в областта на космическите науки в обучителния лагер Space Camp Turkey по модел на NASA
© Facebook

Български ученици бяха наградени за отличните си постижения в областта на космическите науки в учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey, с програма по модел на NASA, съобщават от Центъра за творческо обучение, който е партньор на лагера в Турция и всяка година изпраща ученици на обучение там.

Ученичката Калина Досева от ПМГ "Васил Друмев", гр. Велико Търново спечели медала Right stuff за изключителни знания в областта на космическите науки. Тя е стипендиант в конкурса с есета от миналата година, но понеже лагерът не се e провел през 2020 г., е прехвърлена за участие тази година, предаде БТА.

Десетокласниците по-добри по български език, отколкото по математика

Отбори с българско участие са спечелили и награди за дизайн на емблема на мисията, за дизайн на колония на Марс, както и за викторина между отборите. Освен изброените награди, за участието си в лагера, българчетата получават и сертификати.

"Тези медали и награди са огромно признание и постижение за нашите участници. През изминалата седмица тридесетте наши ученика успешно преминаха през редица изпитания, работиха в екип, тренираха за решаваща космическа мисия, обучаваха се на тренажорите на истински астронавти, създадоха нови приятелства и наистина научиха много - за космоса, за науката и за собствените си възможности" - споделя Мирослава Димитрова, координатор на програмата в Центъра за творческо обучение.

Преди да започнат обучението си в лагера, учениците преминават през конкурс с есета, за да се преборят за местата си. Според квотата за страната ни, на Space Camp тази година са формирани три групи ученици. Останалите две групи ще бъдат изпратени в лагера през август, а треньорите им очакват още подобни постижения.

Space Camp Turkey е един от двата обучителни космически центъра в света, създадени по модел на NASA. Той се намира в Измир, Турция.

Мая Йорданова
1447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
един

2021.07.13 | 16:17

1
Слави е горд!

Добави коментар

Водещи новини