Методология за оценка на качеството в образованието няма, приемането ѝ се отлага с три години

  • 30 юни 2021 16:13

  • 274
  • 2
Методология за оценка на качеството в образованието няма, приемането ѝ се отлага с три години
© Novini.bg

Кабинетът удължи с три години срока за създаване на методология за определяне на образователните резултати на детските градини и училищата. Чрез нея се предвижда да се отпускат пари за повишаване на качеството на средното образование, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Изискването за внасяне на проект за методология за оценка на качеството е в сила от преди три години и половина - от 1 януари 2018 г., а крайният срок за приемането ѝ е 30 юни 2021 г., се посочва в прессъобщението. При встъпването си в длъжност служебният екип на Министерството на образованието и науката (МОН) установи, че такава методология не е разработена. Съществува частичен опит за методология, който обхваща само образованието между IV и VII клас, а не цялата образователна система. Не са налични данните, които са необходими за създаване и утвърждаване на методологията и няма процедура, по която те да се събират. Освен това не са отчетени коректно ключово важни фактори, които силно влияят върху резултатите в училище. Сред тях са например езикът, на който се говори в семейството, и образователното равнище на родителите. Не е направен опит да се разработи оценка на качеството в детските градини.

Освен това Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изисква методологията да вземе предвид оценката от инспектирането, проведено от Националния инспекторат по образованието във всички детски градини и училища, се посочва в прессъобщението. От октомври 2018 г. до юни 2021 г. са проверени общо 333 образователни институции от общо 4151. Данните показват, че при сегашния капацитет и система за работа на инспектората проверката на всички училища и детски градини ще отнеме около 30 години. Очевидно са необходими промени във функциите и/или в капацитета на инспектората, което може да доведе до изменение в ЗПУО.

Отлагането на методологията с три години ще даде възможност да бъде направено всичко необходимо, за да може финансирането според качеството на образователната система да се реализира по правилния начин.

МОН раздаде грамоти на бъдещите IT специалисти

Константин Тодоров
274 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.06.30 | 16:20

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.06.30 | 16:20

2
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни.

Добави коментар

Водещи новини