Посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн посети Висшето училище по телекомуникации и пощи

  • 22 юни 2021 15:18

  • 154
  • 0
Посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн посети Висшето училище по телекомуникации и пощи
© ВУТП

Посланикът на Федерална република Германия Н.П. Кристоф Айххорн „отваря вратите“ на Висше училище по телекомуникации и пощи за сътрудничество с немски технически университети. Това съобщават от пресцентъра на ВУТП.

„Ние ще направим всичко възможно, все пак това е институционалната роля на посолството, за да Ви „отворим вратите“ към сътрудничество с университети с профил, близък до Вашия. Пътят към дълготрайно установяване на едни стабилни отношения, е дълъг и труден, но с правилната мотивация, ще се справите“, подчерта посланикът на Федерална република Германия Н.П. Кристоф Айххорн днес по време на своето официално посещение във Висшето училище по телекомуникации и пощи в София.

Посланикът на Федерална република Германия Н.П. Кристоф Айххорн и неговият референт по въпросите за наука и образование Йорг Шенк обсъдиха с академичното ръководство на висшето училище перспективите за сътрудничество със специализирани университети в Германия. Двамата дипломати се запознаха със специфичния академичен профил и образователен и практико-приложен потенциал на Висшето училище по телекомуникации и пощи, обявено за една от най-динамично развиващите се образователни институции у нас. Академичното ръководство и дипломатите разговаряха относно опциите за тесен обмен на преподаватели и студенти с немски висши училища, както и за акредитирането на специалности, даващи възможност за получаване на двойна диплома.

„Това, върху което трябва да наблегнете, са Вашите ексклузивни страни, които Ви придават стойност пред останалите университети. Образователната конкуренция в Европа е изключително голяма и като институция, която тепърва излиза на международния фронт, е хубаво да изпъкнете с умението си да се адаптирате, да създавате нови адекватни на актуалните глобални образователни нужди специалности“, сподели Н.П. Айххорн.

„Ние сме мотивирани да излезем в Европейското образователно пространство с уникалните си образователни продукти и своята адаптивност към модерния свят. За последните години показахме, че сме гъвкава институция и успяхме да генерираме първите в България хибридни бакалавърски програми в областта на медицинско инженерство. Единствено нашето висше училище е прието от България за член на в Европейската асоциация на професионалното висше образование – EURASHE. При нас си дават среща традиции със 140-годишна давност и иновациите на най-големите световни технологични, ИТ и телекомуникационни лидери, които обзавеждат нашите учебни зали и лаборатории.“, изтъкна ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи, проф. Миглена Темелкова.

Лъчезар Борисов: ВУТП носи дигитализацията

Припомняме, че сдвояването на дипломи между български и немски висши училища е свързано с тежка акредитационна процедура от немска страна и със специфични изисквания за наличие на определени образователни и езикови ресурси у българската образователна институция. Същевременно това е пореден опит българско висше училище да надскочи националното образователно пространство и да заяви претенция за уникален и конкурентоспособен образователен продукт на немския образователен пазар.

 

Novini.bg
154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини