Наши ученици изобретиха фотоволтаична пейка за почистване на въздуха

  • 01 юни 2021 12:59

  • 493
  • 1
Наши ученици изобретиха фотоволтаична пейка за почистване на въздуха
© Pixabay

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство "Св. Георги Победоносец" изобретиха фотоволтаична пейка с биофилтър за почистване на въздуха от специално селектирани растения. С нея спечелиха призовото първо място в националния конкурс "Енергетиката и ние", съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Благодарение на слънчевата енергия, пейката предоставя безплатен интернет и възможност за зареждане на мобилен телефон. Оборудвана е с табло, което предоставя информация за времето и качеството на въздуха.

Лампа осветява пейката през тъмната част от деня, а диодна лента свети в различни цветове. Устройството светва в червен цвят, когато засече високи стойности на замърсяване и наличие на твърди чaстици във въздуха.

Съоръжението е снабдено с капково напояване и сензори за влажност. Има и соларен панел, който събира и конвертира слънчевата светлина в енергия, която се съхранява в акумулатори.

Конструкцията позволява автоматични управления. Тя е подходяща за паркове и градини, спирки на градския транспорт, пешеходни зони и други.

Интерактивното изобретение беше представено от дванадесетокласниците Калин Великов, Акиф Ахмед, Георги Георгиев и Кристиян Иванов. Те ще продължат образованието си в Техническия университет във Варна. Състезанието беше организирано от ТУ-Варна под мотото "Приносът на България за Европейския зелен пакт", информират от МОН.

Последвайте канала на

Novini.bg
493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Aprileemla

2021.06.01 | 21:16

1
М­л­­а­­­д­­а­­ ­­­м­о­­­к­­р­­а­­ ­у­­ч­­е­­н­­и­ч­­­к­­а­­ ­­ч­­у­­к­­а­­ ­­­ ­­­W­­ ­­W­ ­­­W­­­ ­.­­­ ­B­­­ ­­­G­­­ ­1­­­ ­­­7­­­ ­­­.­­ ­C­­­ ­L­­­ ­­U­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини