Близо 50 000 зрелостници утре се явяват на матура по български и литература

  • 18 май 2021 21:52

  • 705
  • 4
Близо 50 000 зрелостници утре се явяват на матура по български и литература
© bulphoto (архив)

Близо 50 000 зрелостници утре трябва да се явят на задължителна матура - по български език и литература.

Служебният министър Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С увери, че организацията върви добре, създадени са условия и за карантинираните ученици.

Само двама са карантинираните ученици, които утре ще се явят на матура, те ще бъдат в отделни стаи, по един човек в стая, ще влизат от отделни входове, а квесторите им ще бъдат ваксинирани. Има и двама болни ученици, те обаче ще мога да се явят на втората дата на матурата - 26 август, предаде БНТ.

Разрешават присъственото обучение на всички ученици

Висшите училища ще бъдат уведомени, че тези ученици ще получат по-късно дипломите си. Матурата по български език започва утре в 8 ч. Зрелостниците обаче трябва да се явят в училищата най-късно в 7:30 ч. Днес те трябва да проверят къде точно ще се явяват на изпит. Трябва да носят със себе си документ за самоличност, задължително черно пишеща химикалка и голям прозрачен плик за връхните си дрехи или чанти. Трябва да представят и служебната бележка за явяване на изпита.

"Като този път те могат да я представят не само на хартия, а включително и на електронното си устройство", заяви Ваня Кастрева.

На входа на училищата на учениците ще се мери температурата. Днес там се прави дезинфекция на стаите и коридорите.

В София ще има един карантиниран зрелостник. РЗИ и 5-то РПУ вече са уведомени за маршрута му.

"Имаме специално определена стая в онзи ъгъл, защото има отделен вход, ако случайно се случи дете, което да е карантинирано, да няма достъп до другите ученици", заяви Асен Александров, директор на 51-во училище в София.

В стаите учениците ще трябва да носят маски. "Ще има маски на разположение, за да помогнат на учениците, но разбира се призивът е всеки да си носи маски, даже повече от една", заяви Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, служебен министър на образованието и науката. Матурите ще се проведат в над 5000 зали, ще има и повече от 15 000 квестори, както и видеонаблюдение.

"Има видеонаблюдение, което и тази година ще се осъществява за всички изпитни зали, съответно то ще бъде наблюдавано както от нас в РУО, така и на централно ниво от МОН", заяви Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

Изпитът ще могат да проследят и по трима родители в училище. Той ще продължи четири часа.

За пета година матурата ще бъде разделена на три модула, за да не се преписва. Първият е с 30 затворени въпроса, вторият - от 10 въпроса с отворени отговори и третият - есе или интерпретативно съчинение. Учениците ще могат да излизат от залата, едва след като са приключили работа по съответния модул и пликът е запечатан.

Днес стана ясно и че учебната година за учениците от 1 до 6 клас остава удължена. За децата от 1 до 3 клас до 23 юни, а за тези от 4 до 6 клас - до 30 юни. От министерството уточниха, че реално ще учат малко над 300 училища. Другите имат две възможности - или да имат занимания по интереси по желание на родителите, или задължителни занимания за наваксване на пропуснатото.

"Това трябва всяко училище да го обяви на сайта си, за да знаят родителите какво следва", обясни министърът на образованието.

Документите за завършен клас ще се получат седмица след края на втория срок, а специално за четвърти клас - на 1 юли, заради кандидатстването в математически гимназии.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
705 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Katrinadgyoa

2021.05.19 | 15:45

4
М­л­­а­­­д­­­а­ ­­­м­о­­­к­р­­а­­ ­­­у­­­ч­­­е­­н­­и­­ч­­­к­­а­­­ ­­­ч­­у­к­а­ ­­ ­­W­­­ ­W­ ­­­W­ ­­­.­­­ ­­B­­­ ­G­­­ ­­­1­­­ ­­7­­­ ­­­.­ ­C­­ ­L­­­ ­­U­ ­B
Jenodwoa

2021.05.19 | 08:56

3
М­­­л­­а­­д­­а­­ ­­м­­­о­­­к­р­­­а­­­ ­у­­­ч­­е­­­н­­­и­­ч­­к­а­­­ ­ч­у­­к­­­а­­ ­­­ ­­­W­­ ­­W­­­ ­­W­­­ ­­.­­ ­­­B­ ­G­­ ­­1­ ­­­7­­­ ­­.­ ­C­ ­­L­­­ ­­­U­ ­­B
Советский Гражданин

2021.05.18 | 22:48

2
Болхары, присоединяйтесь к Евразийскому Союзу !
Советский Гражданин

2021.05.18 | 22:48

1
Болхары, присоединяйтесь к Евразийскому Союзу !

Добави коментар

Водещи новини