Проектът "Space Education for Bulgaria", подкрепен от ЕКА, започна във Физическия факултет на СУ

  • 17 май 2021 14:22

  • 152
  • 3
Проектът "Space Education for Bulgaria", подкрепен от ЕКА, започна във Физическия факултет на СУ
© pixabay

През февруари 2021 г. започна изпълнението на проекта "Space Education for Bulgaria" /SpaceEdu4BG/, финансиран от Европейската космическа агенция /ЕКА/, в рамките на Плана за европейските коопериращи държави /PECS/. Това съобщава порталът за наука на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Целта на проекта и основната дейност е разработка на девет съвременни университетски курса, включително учебни планове, лекции и презентации, по водещи теми от космическите технологии и техните приложения. Курсовете ще бъдат по теми, които са идентифицирани като основни в работата на Европейската космическа агенция. Това ще засили теоретичната и практическата подготовка на млади кадри за космическата индустрия, както и ще утвърди привлекателността на Физическия факултет на Софийския университет - като желано и водещо място за приложно обучение в областта на космическите изследвания.

Проектът е с продължителност от две години и се координира от катедрата "Астрономия" към Физическия факултет на Софийския университет. Сред авторите на курсовете са учени от СУ, от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория "Рожен" към БАН, от представители на бизнеса и индустрията.

За първи път ЕКА подкрепя разработката на университетски курсове в България. По проекта ще бъдат разработени девет съвременни курса по космически технологии и техните приложения. Планира се те да бъдат разработени, да започнат и да бъдат включени в учебните програми на Физическия факултет на СУ за учебната 2022/2023 година. Успешното изпълнение на проекта ще доведе както до по-добра синергия в областта на космическите изследвания и техните приложения у нас, така и до засилване на връзката между българската научна общност и ЕКА.
 

Novini.bg
152 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Melissarsbta

2021.05.18 | 22:08

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Robinpemma

2021.05.18 | 04:09

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Michellekvica

2021.05.18 | 03:02

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини