МОН предвижда стимули за учените с публикации в световни издания

  • 26 април 2021 14:54

  • 283
  • 1
МОН предвижда стимули за учените с публикации в световни издания
© Novini.bg

Университетските преподаватели и изследователи, чиито научни разработки са публикувани в авторитетни световните научни списания, като Web of Science и Scopus, ще получават бонуси, с които да бъде стимулирана публикационната им активност. Това предвижда Национална програма на Министерството на образованието и науката с бюджет в размер на 3,5 млн. лв. и обхват на действие до 2024 г.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32954

В проекта на новата програма, публикуван за обществено обсъждане, пише, че България е сред страните с най-ниски нива на публикуване в авторитетни научни списания и затова e необходимо насърчаване на тази дейност посредством целево финансиране.

Увеличаването на броя на научните публикации на българските държавни висши училища, индексирани в световните бази данни, е важен елемент за обвързване на научните изследвания с нуждите и ползите за обществото и икономиката, изтъкват от просветното министерство. От там смятат, че увеличаването на публикациите ще се отрази положително върху рейтинга на българските висши училища  в международните научни класации, ще повиши видимостта на нашите изследователи, ще доведе до нарастване на  броя на международните проекти, в които те участват и ще повиши  качеството на висшето образование у нас.

Вълчев напомни, че през последните 10 години са направени много подобрения в училищата

Финансирането на програмата ще се извършва от МОН и държавните висши училища на принципа на споделено финансиране. За първата година от действието на програмата са предвидени до 500 000 лева, а за всяка от следващите три - до 1 000 000 лева.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 19:00

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини