15 детски градини в Бургас получават евросредства за децата със специални потребности

  • 10 февруари 2021 09:55

  • 165
  • 0
15 детски градини в Бургас получават евросредства за децата със специални потребности
© Димитър Николов, фейсбук

15 детски градини в Бургас са одобрени и ще получат европейски средства за създаване на подходящи условия за развитие на деца със специални образователни потребности и деца с изявени дарби. Това са „Пинокио“, „Морска звезда“, „Звездица Зорница“, „Звънче“, „Ран Босилек“, „Делфин“, „Славейче“, „Звездица“, „Ханс Кристиан Андерсен“, „Радост“ с филиал кв. Крайморие, „Калинка“ с филиал кв. Черно море, „Чайка“, „Надежда“, „Брезичка“ и „Моряче“. Това потвърди кметът на града Димитър Николов. 

В някои от тях ще бъде закупено оборудване и дидактически материали за специализирани кабинети тип психомоторна или сензорна зала за индивидуална и групова работа за деца със специални образователни потребности.

В привлекателна обстановка, пълна с модули и материали в различни цветове и геометрични форми със сензорни и тактилни текстури, децата ще развиват въображението, вниманието и комуникацията си чрез игра.

Целта е да се подпомогне психологическото съзряване на детето, да се развият моторните способности, разбирането за време и пространство, взаимодействието с материали, разпознаването на стимули, справянето с емоционалността, приемането на отговорности и др.

В други детски заведения ще бъдат обособени кабинети по музика, театър и изобразително изкуство или ще бъде изградена външна сцена в двора на градината за изява на даровити деца. Там малчуганите ще могат да изнасят театрални пиеси, концерти или да излагат рисунки.

Дейностите по проекта предвиждат още специализирани обучения за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти за придобиване на специализирани знания и компетентности за работа с деца със специални образователни потребности.

Родители за тестването на децата: Трябва да се обясни как и кой ще прави тестовете за COVID-19

Реализирането на проекта ще даде възможност децата от бургаските детски градини да продължат да развиват своя потенциал в иновативна, модерна и подкрепяща среда. Освен това ще осигури по-високо качество и по-добър достъп до образование на деца със специални образователни потребности, с хронични заболявания, в риск и на деца с изявени дарби.

Novini.bg
165 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини