Ректорът на СУ: Не всичко може да се направи онлайн

  • 05 февруари 2021 17:18

  • 553
  • 1
Ректорът на СУ: Не всичко може да се направи онлайн
© Булфото

Техническите затруднения в онлайн обучението в Софийския университет бяха преодолени сравнително бързо, но истинските проблеми произтичат от това, че не всичко може да се направи онлайн, най-вече практическите упражнения, особено за регулираните професии като медицина.

Във всички специалности, включително хуманитарни и обществени науки, личният контакт липсва. Дори преподавателят да общува дистанционно със студентите и да се виждат, усешането не е същото. Това заяви пред Радио София ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Той изрази надежда, че в началото на втория семестър случаите на нови заразени с коронавирус в страната ще бъдат достатъчно малко, за да бъде допуснато поне частично присъствено обучение.

Софийският университет поддържа много контакти с различни университети по света и членува в различни международни организации, които обсъждат постоянно развитието на онлайн обучението. Организацията на работа и проблемите, които срещат висшите учебни заведения, са сходни. Основният извод е, че дистанционното обучение дава някои предимства, но заедно с това отнема ползите на присъственото обучение.

Водещи университети у нас приеха в МВнР определение за антисемитизъм

Проф. Герджиков е оптимист относно преодоляването на пандемията в обозрими срокове и смята, че хората вече се убеждават, че няма нищо опасно във ваксината и започват да претеглят рисковете от ваксинирането от една страна и непосредствената опасност, че сме напълно блокирани, а малкият и средният бизнес загива. 

Задочниците в Русенския университет ще се обучават онлайн през летния семестър

Радио София потърси мненията и на студентите за ефективността на онлайн образованието. Своите наблюдения описаха Антонио Стоичков, председател на Студентския съвет към Софийския университет, Мариела Петкова, последен курс по специалността "Журналистика" във ФЖМК, студент по право, пожелал да запази анонимност, Сирма Станева от специалност "Японистика"  и Катерина Василева - първи курс "Политология".

Последвайте канала на

Novini.bg
553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Janea21

2021.04.10 | 04:00

1
­В­­и­­ж­т­­е­ ­­м­­­о­­­я­­­т­­­а­ ­­т­и­й­н­­­ ­­­п­­­у­­­т­­­к­­а­ ­-­­­ ­W­­W­­­W­­.­­B­­­G­­1­7­­­.­­­C­­L­­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини