Мария Габриел: Новото мобилно приложение „Еразъм+“ е още една стъпка напред за европейска студентска карта през 2022 г.

28 януари 2021 16:00

Мария Габриел: Новото мобилно приложение „Еразъм+“ е още една стъпка напред за европейска студентска карта през 2022 г.
©
298 2

„Мобилността, възможността за образование и стаж в държава от Европейския съюзса сред най-популярните дейности на програма „Еразъм+“. Новата програма с постигнатия почтиудвоенбюджетот 26 милиарда евроще бъде по-приобщаваща и достъпна. Тяще предлага подкрепа за по-широк кръг от участници и допълнителни възможности, включително нов типсмесена мобилност.

С приложението „Еразъм+“ студентите ще разполагат с единно пространство за споделяне на опит и информация. Целта е то да се превърне в единна онлайн точка за достъп до информация и услуги, която да им позволи да извършват от чужбина всички административни стъпки онлайн“.Това заяви българскиятеврокомисар Мария Габриел при откриване на онлайн конференцията, посветена на създаванетона новото мобилно приложение „Еразъм+“.

Събитието обедини 1500 студенти, представители на студентски организации и висши учебни заведения. Първата версия на новото приложение е вече достъпна в Google Play и App Store, както и на интернет страницатаerasmusapp.eu. Тя съдържа основната структура и характеристики, катосъдържанието трябва да бъде попълвано в процес на съвместно създаване съссамите студентии студентски организации. Приложението ще бъде финализирано през септември 2021г.

Настоящата първоначалнаверсия съдържа и начини за идентифициране и удостоверяване на самоличността на студентите, разработени в контекста на студентската схема за електронна идентификация, т.е. студентите могат да използват своите национални университетски квалификации при създаването на профилите си. Чрез връзка с мрежата „Еразъм без документи“ теще могат да идентифициратприемащи университети, да подпишат своите споразумения за обучение, да намерят практическа информация, прояви или специални отстъпки.

„Това е важна стъпка за реализиранетона ключовата ми инициативата за европейска студентска карта. Новото приложение „Еразъм+“ е част от амбициите ни да направим по-отворен и достъпен уникалния опит попрограма „Еразъм+“ за повече млади хора —не само във висшето образование, но и в училищата, в областта на професионалното образование и обучение.Разчитаме насъдействието на студенти, студентски организации, висши учебни заведения за идеи и предложения,чрез които да добавим нови функции и характеристики към приложението преди официалния му стартму през септември тази година.“, заключи Мария Габриел.

Novini.bg
298 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Stamatis

2021.01.28 | 17:23

141479
Тази, толкова се е вживяла в ролята си, че за последните години освен баналности и заучени бюрократски изречения от наръчниците на Брюсел, една човешка дума не успя да скалъпи! Не се опита представи по жив и интересен начин, наистина досадната и скучна сфера, за която отговаря!
Мм

2021.01.28 | 17:20

141478
Тая пача кво работи

Добави коментар