Утре стартира масово тестване на учителите. Колко преподаватели искат да се изследват?

24 януари 2021 20:12

Утре стартира масово тестване на учителите. Колко преподаватели искат да се изследват?
© Pixabay
3297 3

Утре стартира масово тестване на учителите. Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва поетапно. Тестването е безплатно и доброволно. По-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче са пожелали да дадат проби за наличие на вируса. 

Тестването на учителите цели да се открие скритата заболеваемост в системата, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея. От Министерството на образованието изчислиха за bTV, че между 40 и 50% от работещите в училищата искат да се изследват. В градове като Русе и Ловеч процентите са едва 30, а най-много желаещи има в Силистра – 82%. 

Учители в малкото село Бояджик не искат ваксина, убедиха ли се, че няма нищо страшно?

Няма консенсус сред учителите за имунизацията срещу COVID-19. Преобладават тези, които са скептични към ваксините. Моментната статистика показва, че около 23% от преподавателите искат се ваксинират. Във висшето образование желаещите са малко повече – 28%. 

Както ваксинирането, така и темата за тестването раздели учителите и непедагогическия персонал в мненията им.

Над 800 учители в Кюстендил искат да си направят бързи тестове за коронавирус

„С радост посрещам това тестване. Работата ми като психолог предполага контакт с деца с аутизъм и не може да бъде постигната необходимата дистанция от метър и половина“, каза училищният психолог.

Ресурсният учител Елена Иванова обаче отказва да се тества, а причината – има синузит. „Смятам, че всякаква манипулация би влошила състоянието ми. И защото не съм сигурна в истинския резултат от тестовете“, каза още преподавателят.

В столичното 37 СУ „Райна Княгиня“ скринингово изследване са пожелали всички учители от начален етап, които вече седмици преподават присъствено. В училището ще дойдат мобилни екипи от близкото ДКЦ, за да взема проби.

Всеки учител, който не е успял да се тества в своето училище, има възможност да го направи като дойде в лечебното заведение, което извършва манипулациите. В София в скрининга ще се включат и медицинският персонал в училищата, както и медици от СРЗИ.

Над 20% от учителите в Смолянско искат да се ваксинират

„Най-важно е да имаме едно спокойствие у колегите, с ясното разбиране, че ако всичко е наред, трябва да продължат да спазват тези мерки“, каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.

Списъците с желаещи не са окончателни. При положителна проба се карантинира целият клас. Следващ в процеса на тестване е персоналът в детските градини.

Радина Лазарова
3297 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар

2021.01.24 | 22:45

136534
От сзо им бутат пари и тестове за да забавляват хората. Хората обаче не се забавлявали. Какво направили после хората, пишете в коментарите
Моля

2021.01.24 | 21:20

136478
Не унищожавайте българските УЧИТЕЛИ с тези НАНОМОЛЕКУЛИ!!!

2021.01.24 | 20:39

136433
Не само ваксетата не им искат а даже и да се изследва вече никои не иска.

Добави коментар