Колко е голям проблемът с незаконната сеч в България?

19 януари 2021 14:26

Колко е голям проблемът с незаконната сеч в България?
© Pixabay
370 1

Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който ще гръмне. Това аза пред "Хоризонт" Владимир Димитров, бивш горски служител, във връзка с незаконната сеч.

"Има незаконна сеч, защото има социални проблеми – това са бедни хора, които няма с какво да се прехранват и отопляват – това са хора, принудени да крадат, безработни. Друг проблем е образованието – това са необразовани хора", посочи още той.

Съдът остави в ареста горския, пребил бракониер

"От другата страна е, че системата не ги наказва – те няма с какво да платят, а актовете падат в съда. Имам усещането, че държавата умишлено ги оставя тези хора да оцеляват в гората, но гората в един момент ще свърши. Горските служители също трудно и без подкрепа се опитват да се справят – и те не знаят какво да предприемат. Не че са доволни от тази ситуация, но без работа не може, от друга страна има и отлив от качествени кадри, който може -  напуска системата", коментира още Димитров.

Темата коментира и инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно горско предприятие.

"Нещата в общи линии са верни, но не съм съгласен, че държавата ги е оставила социално слаби хора в гората, както и че горските са оставени сами да се оправят с бракониерстването и кражбата на дърва", отбеляза той.

"Проблемите действително са сериозни и най-сериозният от тях е чувството за безнаказаност. Това трябва да бъде изчистено в нашата практика – държавата трябва да намери начин да накаже тези, които нарушават законите – когато има нарушение, нарушителят да си плати – макар и за малки количества, това е важно и като превенция и за опазване на гората“.смята инж. Дамянов.

Novini.bg
370 1

Коментари (1)

Добави коментар
Онзи

2021.01.19 | 16:01

129259
Като не могат да платят в затвора за по дълго и ако не спра да виждам постоянно тировете с дърва няма да имате и вода да пиете мишки такива защото си мирвате

Добави коментар