Ученици остават без занималня

  • 04 януари 2021 21:22

  • 8071
  • 3
Ученици остават без занималня
© gettyimages

Ученици остават без занималня дори и след връщането им в клас от днес. За това се оплакаха родители пред „Телеграф“.

Има и училища, в които тя беше спряна, но ще стартира отново. Ден преди старта на първия учебен ден социалните мрежи бяха пълни с въпроси на майки за възобновяването на часовете в занималнята. Причината е, че някои школа спряха целодневното обучение още преди старта на дистанционните уроци на децата от 1-ви до 4-и клас.

Министър Вълчев разкри кога може да се възстанови нормалният учебен процес

Началникът на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева обясни, че с оглед мерките срещу разпространението на коронавирус е добре да не се смесват паралелки в занималнята. Много школа обаче не могат да си го позволят. И въпреки че ще има деца от различни класове, в тях ще се провежда целодневно обучение. Други обаче няма да имат такова.

Ваня Кастрева каза също, че училищата имат правото сами да решат как да действат, спазвайки заповедта на образователния министър.

„Казаха ни, че още не се знае дали ще има занималня“, оплакват се родители на второкласници от две столични училища вчера по обяд. Други пък бяха писали в общите групи на своите класове. И до последно не знаеха кога да заведат и да вземат децата си от училище.

Първокласниците учат само сутрин, а следобед имат занималня, в която подготвят домашните си. Децата от втори, трети и четвърти клас, които имат редовни учебни занимания следобед, пък трябва да стоят у дома до 13,00 часа. В случай че няма целодневно обучение, родителите отново щяха да са в патова ситуация, защото трябва да са с тях вкъщи.

Междувременно в детските градини улесняват режима за извиняване на отсъствия. В София изпращането на детето може да е по желание на родителите.

В периода от 04.01.2021 г. до 31.01.2021 г. отсъствията на децата, записани за задължително предучилищно образование, в детски градини и в училища на територията на община Столична, да са допустими по желание на родителите след писмено уведомяване на директора, гласи заповед на образователния министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Novini.bg
8071 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Miles Tails Prower

2021.01.05 | 11:01

3
OOOOOOOOOOO STANKE SHTE E BEZRABOTNA'!$+#:"!#-"(#+_(#;"83638*;
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.05 | 00:23

1
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА
До простия боклук

2021.01.05 | 06:20

2
Каква криза бе, чалоумник ?! Кризи в България имаше, котато се реди на опашки за хляб, олио и бензин ! Когато Тодор Живков, докара държавата си три пъти до фалит, заради малоумните идеи, да се подържат измислени насила, комунистически заводи, фабрики и порочни практики, които работят на загуба ! Криза има и за мързеливите и полуграмотни нещастници, като теб, от които нищо не става ! Това е истината,боклук прост !

Добави коментар

Водещи новини