Вълчев: Образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не и животът

В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

"Училищата малко или много са рискова среда. Те са среда на многочислено и многочасово взаимодействие на множество хора. Сега най-важното е да съхраним здравето и живота на нашите съграждани, и в това число и на учителите, най-важното е да намалим натиска върху здравната система", категоричен бе Вълчев.

Министърът на образованието каза, че системата е била готова за превключване в електронна среда, но все пак дистанционното обучение не компенсира на 100% присъственото обучение.

Министър Вълчев разкри ще бъде ли удължена учебната година и кога ще отворят врати училищата и детските градини

Министърът на образование посочи минусите на дистанционното обучение - неефективността на педагогическото взаимодействие, натрупването на психологическо напрежение върху децата, обездвижване, десоциализация, и минуси в чисто обучителната част.

"Колкото са по-големи учениците, колкото са по-ангажирани с ученето, толкова са по-малки загубите и обратното. При по-малките ученици, по-малките деца е неефективно да стоят много време пред екрана, трудно е да ограмотяват децата в първи клас ефективно от разстояние", каза Вълчев.

Той отбеляза, че обучението от вкъщи изисква участието на родителите, когато става дума за малки деца, но това невинаги е възможно. Вълчев подчерта, че и за учителя е трудно да осъществява ефективно педагогическо взаимодействие.

Министърът на образованието посочи, че дистанционното обучение също има своите предимства и учителите са се научили да ги използват. Голяма част от учителите са започнали да използват много по-иновативни методи, защото ситуацията го е наложила.

"Ако гледаме само от гледна точка на правото ни на здраве, решението е едно - затваряме всичко, за съжаление живеем в свързано общество, в което имаме много цели, не искаме да убием икономиката, не искаме да обречем децата на образователни недостици. Аз като министър на образованието съм длъжен да бъда гласа на образованието, на правото на образование, да кажа, че най-ефективно е присъственото обучение, но доколкото е разумно. В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората", каза Вълчев.

Министърът подчерта, че училищата събират много хора на едно място, свързват малки мрежи в голяма мрежа, но това се случва и в големите предприятия.

Коментари

 1. 2020.11.28 | 14:23
  В професионалните гимназии има много часове по проктика. При дистанционно обучение учителите не ги провеждат, но им се заплащат. Правилно ли е?
 2. 2020.11.28 | 14:15
  От заглавието е ясно, че първата половина на министърското мнение е глупост, а от купчините трупове дневно - че втората са само празни приказки. Гейберастията отново демонстрира колко е куха.
 3. 2020.11.28 | 13:44
  ползвайте медикаментите К.уростанин за смучене и Сенаг.ъзин вътрешно.
 4. 2020.11.28 | 13:42
  сваляй я само като правиш свирки.
 5. 2020.11.28 | 13:09
  Нещата вървят към национална катастрофа.Съд за виновните: за разрухата в образование,наука,култура,здравеопазване.ГЕРБ да бъде обявена за ОПГ и парламентарната им група да отива на съд.
  1. 2020.11.28 | 13:22
   ти вярваш ли че знаят какво е правено и какво са правели? с медийни тркнове и скандали се изридиха половината балкански полуостров
 6. 2020.11.28 | 13:03
  "Никой няма да разбере, че съм аз", каза баба Гицка и написа Х. У. Й в асансьора
 7. 2020.11.28 | 12:54
  Живот за чифутите няма да има
 8. 2020.11.28 | 12:24
  Стига мърморене , върни децата в училище , където им е мястото !
 9. 2020.11.28 | 12:16
  Министри няма, а само говорителчета на Боко. Слугите на Сатаната контролират света.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет