До края на учебната година ще има около 100 000 нови компютри в системата на образованието

До края на учебната година ще имаме около 100 000 нови компютри в системата на образованието. Това ще стане със закъснение, но то е заради обществените поръчки и процедурите, свързани с бюджетните и европейските средства за купуването на компютърната техника за училищата, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Той съобщи, че тази година е финансирано купуването на 19 000 устройства за образованието. Ще предоставим още 15 милиона лева за подкрепа на училищните бюджети. Те ще са за купуването на компютри, лаптопи и таблети, а също на дезинфектанти и на машини за пречистването на въздуха в училищата, обясни министър Вълчев.

 

МОН обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас

Образователният министър каза, че от МОН са избрали да се купуват от училищата т.нар. ученически тип лаптоп, но от него имало по-малко бройки на пазара - не само у нас, но и в световен мащаб, заради търсенето му в пандемията. "Ученическият тип лаптоп е с усилен корпус, стъпвал съм на такъв, докато работи, с обувките и с цялото си тегло, и той продължава да работи. Трябва да има батерия за дълготрайно ползване от минимум 10 часа, с клавиатура на лаптоп и с тъч екран, като на таблет. Това ни беше дилемата - дали да купим устройства, които ще се ползват ефективно, поне пет години, дори и повече, или да купим повече на брой таблети, на които клавиатурите им няма да издържат - още на първото или на второто им изпускане от учениците", коментира министър Вълчев. Той обясни, че са необходими лаптопи за класните стаи в училищата, които да се ползват и в бъдеще - и след пандемията от коронавируса.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет