Диян Стаматов: Има риск да се обяви нулева година, ако не бъдат направени компромиси от всички

  • 20 ноември 2020 07:24

  • 1490
  • 3
Диян Стаматов: Има риск да се обяви нулева година, ако не бъдат направени компромиси от всички
© Pixabay

Директорът на 119-о СУ Диян Стаматов смята, че носенето на маски в час от 5-12 клас е най-правилното решение в момента, за да могат както ученици, така и учители да се чувстват малко по-спокойно.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

"Голяма част от родителите не приемат тази мярка. Важно е сега да бъде направен малък компромис, който да пощади учителите. Няма друг защитен механизъм, който да предпази както по-големите ученици, така и учителите в класната стая", коментира в ефира на "Денят ON AIR" той.

И изрази надежда учениците да влизат в класните стаи с маски, за да се запазят здравето на своите учители.

"Общата бройка в нашето училище е 22-ма колеги с положителен тест и трима учители, които бяха на командно дишане доста дълго време в болница. Именно по тази причина е моята убеденост, че учениците трябва да направят това усилие и да бъдат с маска. Не мога да кажа на моите колеги да дойдат в училище и да се надяват, че няма да се случи нищо. Техният живот и здраве е точно толкова важен, колкото и на самите ученици", заяви Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

COVID-19 в България: 3899 нови случая и още 119 жертви

Директорът подчерта, че трябва да бъдат взети локални решения за всяко едно училище. На 30 ноември, когато изтичало дистанционното обучение за прогимназия и гимназия, щабовете трябвало да покажат точната насока как ще се учи.

По думите му към днешна дата в София е изключително опасно да се взима решение за цялостно връщане на учениците в класната стая. 

"Приоритет в момента е здравето на всички, а не ангажиментът как ще завършим първия срок. С широко отворено сърце родителите трябва да приемат, че учителят е като самите тях. В никакъв случай те не трябва да мислят за дребните неща. Компромиси трябва да правят и родителите по отношение на съпротивата си за маски, и учениците. Учителите са поставени в една ситуация, в която животът им е в опасност ежедневно", категоричен бе Стаматов. 

Относно възможността да бъде обявена нулева учебна година, директорът на 119-о СУ каза, че такъв вариант все пак съществува.

"Има риск да се обяви нулева година, ако не бъдат направени компромиси от всички. Ако очакваме, че учителите ще са здрави и няма никой да се зарази, това е просто абсурдно. Компромисът е ключовият момент, който трябва да бъде направен", изтъкна още Стаматов.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1490 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ясновидец

2020.11.20 | 09:56

3
да, трябва да се обяви нулева учебна година, защото дистанционното обучение не е никакво обучение,децата просто преминават напред без знания, получават си оценката,тъй като коронавирусът не позволява присъствена форма и ако насилвате нещата и вкарате учениците в клас,ще има и по - голяма зараза и повече смърт,най - добре е да обявите годината за нулева защото това скоро няма да свърши и една седмица в клас ,три дни вкъщи не е работа, а мъчение за деца и учители
GB

2020.11.20 | 09:38

2
Не, не са! Затваряне до Коледа/Нова година! Така ще понамалим безконтролното и непроследявано заразяване от безсимптомни и от болни, без пари да си платят тестовете и така да имат някакъв шанс да им дадат болнични за да "оправдаят" отсъствието си от работа 14 дни!

2020.11.20 | 09:03

1
КРСЬООО,ТЪПАНАР НЕКАДЪРЕН,ПОДАВАЙ СИ ОСТАВКАТА ДОКАТО Е ВРЕМЕ ИНАЧЕ ДАСКАЛИТЕ ЩЕ ТЕ УБИЯТ С КАМЪНИ КАТО СМРАДЛИВО КУЧЕ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини