Омбудсманът: Не е ясна степента на дигитално изключване сред децата

  • 14 ноември 2020 11:44

  • 738
  • 2
Омбудсманът: Не е ясна степента на дигитално изключване сред децата
© Булфото (архив)

В момента няма яснота каква е степента на дигитално изключване сред децата в цялата страна. Извън София, в провинцията и в социално уязвимите групи, достъпът на децата до интернет и до дигитални устройства е ограничен. Това ги лишава и от възможност да участват в обучението. Това е въпрос, който държавата трябва час по-скоро да реши.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент. По отношение на образованието в дигитална среда Ковачева смята, че е било пропуснато ценно време през лятото, когато е трябвало да бъде направен сериозен анализ на онлайн обучението през миналата учебна година.

Министър Вълчев с последна информация за промените в учебния процес заради коронакризата

Омбудсманът се обяви категорично против практиката гранични полицаи да връчват фишове за неплатени глоби на граждани, които напускат страната като обясни, че начинът, по който това се прави, противоречи на закона. Ковачева припомни за решението на КС по този казус.

ВАС забрани проверките и връчването на глоби на граничните пунктове

Националният омбудсман коментира редица жалби по отношение на зелените коридори за пазаруване, които от вчера отново са променени. Сега се разширява възможността за възрастните да посещават хранителните магазини и аптеките, но се ограничава другата част от населението да пазарува в определени часове. Затова жалбите са много противоречиви, каза Ковачева, но е трудно да бъде намерен балансът. Най-важното е, по думите ѝ, да се спазват противоепидемичните мерки и да се пазим взаимно.

Ковачева говори и за трудностите при получаването на рецепти от пациентите, тъй като онлайн рецептите не могат да бъдат достъпни от много хора, а тези, получени по Viber, не се признават в аптеките. Има и друг проблем в здравното обслужване: много хора не са уведомявани, че нямат личен лекар поради това, че договорът му със Здравната каса е бил прекратен. Това поставя такива граждани изненадващо в невъзможност до здравна услуга в момент, когато отчаяно се нуждаят от нея.

Последвайте канала на

Novini.bg
738 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.11.14 | 15:04

2
НАЙ-ТЪПИЯ ОМБУДСМАН НА СВЕТА.

2020.11.14 | 12:18

1
Държава никога не е имало всичко е в ръцете на часния сектор, който беше ограбен от лихварите ви, не си ли спомняш слънци, виж каква голяма жена си и приказваш глупости на тези години

Добави коментар

Водещи новини