Над 60% от учителите в България са застрашени от прегаряне

  • 22 октомври 2020 12:37

  • 1398
  • 7
Над 60% от учителите в България са застрашени от прегаряне
© Pixabay

Над 60 процента от учителите в България са застрашени от т.нар. прегаряне, стана известно на национална конференция, посветена на темата, организирана от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" по проект. Форумът се състоя във Велико Търново.

В срещата участваха министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 и министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

Един от изводите по проекта е, че сред учителите липсват компетенции как да се справят със стреса, как по-добре да управляват времето, с което разполагат, и съчетанието между личния и професионалния живот, посочи министър Сачева.

Ще преминат ли учениците към онлайн обучение?

Тя отбеляза, че в промените в Кодекса на труда, които трябва да бъдат приети до края на месеца, е заложено педагогическите специалисти да имат възможност да се пенсионират по-рано по собствена преценка.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов припомни, че подобна възможност съществува чрез т.нар. Учителски пенсионен фонд, основан през 1997 г., но е важно тя да бъде "облечена" законодателно.

Петнадесет са факторите, които влияят на стреса при учителите преди и след пандемията от COVID-19. Сред тях е темата за ангажираността на учениците, взаимодействието с родителите, административната тежест, психоклимата и социалното партньорство, посочи министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Той подчерта, че са отменени тематичните разпределения като задължителни, за да се намали административната тежест, а препоръките към регионалните управления на образованието и директорите са да насърчават креативността и иновативността на преподавателите.

Нов момент в Колективния трудов договор е сключването на споразумение между родителите и учителите за ясни и по-строги правила по отношение на дисциплината в училище. Документът не е задължителен, а целта е да се създаде разговор и взаимна подкрепа при възпитателната функция на училището, отбеляза министър Вълчев.

Той припомни, че догодина средствата за възнаграждение на учителите ще бъдат един милиард триста и осемдесет милиона лева повече спрямо 2017 година.

Според д-р Юлиян Петров - председател на синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", в Колективния трудов договор в сферата на образование е заложено и разработването на национална програма за рехабилитация и възстановяване на педагогическите специалисти, като един от компенсаторните механизми за преодоляване на т.нар. бърнаут, характерен за съсловието.

Той подчерта, че освен финансовите механизми, изключително важни са социалните политики, които ще допринесат към привличането и задържането на специалистите в сферата на образованието. Идеята е одобрена от всички партньори, като на първия етап от програмата ще се възползват учителите в по-напреднала възраст.

Последвайте канала на

Novini.bg
1398 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Я стига!

2020.10.22 | 14:37

4
Какъв стрес?Просто да си гледат съвестно работата.При такива заплати от данъкоплатците.

2020.10.22 | 15:30

7
Стягайте си отрочетата да учат, че без образование ще си ходят цял живот неориентирани! Онези в НС на това разчитат.
Interesno

2020.10.22 | 14:16

3
Sa kakuv stress tochno govorim pri uchitelite?!

2020.10.22 | 15:28

6
Професионален.
Тгжжэ

2020.10.22 | 15:20

5
Към учител и лекар само уважение!!Аз идея си нямам как въобще имат нерви да се занимават с толкова много австралопитеци в тази държава!!
Ясно

2020.10.22 | 13:53

2
Частните уроци са причина.
Stamatis

2020.10.22 | 12:53

1
Доста е спорно. Има учители с призвание и такива отишли да бачкат това, щото за друго не ги и бива. Гледам в училището на сина ми. По-старите учители крепят положението. Младите особено жените са много зле. Простовати, наежени, нахални, да не говорим, че някои от тях изглеждат като проститутки. Да не говорят за тях чак толкова милозливо!

Добави коментар

Водещи новини