Учители искат повече извинени отсъствия по домашни причини

  • 04 октомври 2020 09:27

  • 4518
  • 2
Учители искат повече извинени отсъствия по домашни причини
© Pixabay

По данни на Министерството на здравеопазването към 30 септември общият брой на учителите с коронавирус у нас е 72-ма, а на учениците - 117. Сред непедагогическия персонал заразените са 20 души. Под карантина са поставени 116 преподаватели и 4043-ма ученици в 180 паралелки от страната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

През седмицата здравният министър изрично подчерта, че заболеваемостта в училище не е по-висока, напротив.

Здравният министър издаде три заповеди във връзка с eпидемичната обстановка

 

Директори от Благоевград предлагат да се удължат дните за отсъствия на учениците по домашни причини.  Досега те имаха право на 3 извинителни бележки по семейни причини.

„Дори изследването на едно дете изисква няколко дни и престой у дома. Заради това внесохме предложение броят на извинителните бележки по домашни причини да се увеличи на 15”, каза Лилия Стоянова, директор на VII СУ Кузман Шапкарев – Благоевград.

Родителите подкрепят предложението, защото в момента, ако изразходват трите семейни бележки, няма как след това да извиняват отсъствията на децата си, особено ако те са без симптоми, но се налага да стоят вкъщи, докато чакат нечии резултат.

Според някои от родителите обаче със сигурност ще има ученици, които ще оползотворят изцяло позволения брой извинителни бележки, независимо дали това се налага или не. Началото на учебната година, въпреки че на много места цели класове учат дистанционно, е сравнително успешно.

 В студиото на „Събуди се" по Нова телевизия темата коментира и директорът на столичното 107 ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш. „Категорично подкрепям колегите от Благоевград. Така ще улесним и родителите. 4-те паралелки, които бяха под карантина, в нашето училище, вече учат в клас. Учителите ни са застраховани от COVID-19. За щастие, не се стигна до болнично лечение, за да използват застраховката. Четирима от колегите бяха без симптоми, само едната преподавателка беше в по-тежко състояние, но вече е добре. Някои от тях дори продължиха да работят онлайн", поясни той. И заяви, че учебното заведение е в състояние да премине към онлайн обучение отново. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4518 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2020.10.04 | 10:38

2
Въобще не трябва да има ограничение на броя на извинителните бележки по СЕМЕЙНИ ПРИЧИНИ...Не знам кой ЛУМПЕН е въвел това ограничение
зелено чооовече

2020.10.04 | 10:30

1
Спрете училищата кауни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини