Обсъждат искането да има възможност за 15 дни отсъствия на учениците по семейни причини

  • 01 октомври 2020 11:38

  • 770
  • 3
Обсъждат искането да има възможност за 15 дни отсъствия на учениците по семейни причини
© Булфото (архив)

Възможността за отсъствия по семейни причини е за 10 дни, като три от тези дни са с разрешение на класния ръководител, а три дни - с разрешение на директора на училището. Това каза министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 в отговор на журналистически въпрос за искането на родители и на училищни директори да има възможност за 15 дни отсъствия на учениците по домашни причини.

Той каза, че това ще бъде обсъдено и може да се направи по-облекчен режим за тези седем дни, но не мисли, че в момента е толкова утежнен. "Като аргумент чух, че децата не е добре да ходят пред здравните кабинети на личните кабинети, където се получава струпване на деца и на родители", обясни министър Вълчев. Той отбеляза, че сега няма необичайно струпване, но може би ще има през януари и февруари, когато дойдат сезонните грипни вируси.

Министър Вълчев каза, че е говорил по този въпрос с министъра на здравеопазването и вероятно в края на следващата седмица ще бъде организирана такава среща.

Ще говорим също със социалните партньори и с родителите, но въпросът не е еднозначен, защото, ако едно дете не отиде на лекар, рискуваме част от симптомите да не бъдат забелязани от родителя. Той няма тези професионални познания и медицинските специалисти категорично препоръчват децата да отидат на лекар, заяви образователният министър. Той каза, че е "опасно и за останалите деца, ако детето се върне на училище, без да е минало през лекар".

Директор на училище: В COVID ситуацията е разумно да се увеличат извинените отсъствия на учениците

Колко да бъдат тези отсъствия по семейни причини - 10 или 15, ще бъде обсъдено и облекчението ще е повече за отговорните родители, но не трябва да забравяме, добави министърът, че при над 20 процента от децата липсва отговорност на родителите към образованието и за тях това ще е възможност да не ходят на училище.

Имаме няколко варианта за отсъствията, обясни министърът, но каза, че не е наложително да се бърза, защото малко време е минало от началото на учебната година.

Министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 коментира темата за отсъствията на учениците, след като участва в откриването на новата академична година на Софийския университет "Св.Климент Охридски", предаде БТА.

СУ открива новата академична година

Последвайте канала на

Novini.bg
770 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
зелено чооовече

2020.10.01 | 11:55

1
Всеки ден ще им го повтарям на тия кауни,Затворете училищата градини и ясли ,ще се изпозарази сума ти народ и ще измре част от него,какво не ви е ясно !?

2020.10.01 | 13:33

3
ти си едно мнооого тъпо зелено човече!

2020.10.01 | 13:03

2
А аз всеки ден ше ти повтарям, че ако затворят градини, ясли и училища, ние родителите ще останем без работа, кой ще издържа семействата ни?

Добави коментар

Водещи новини